22 octombrie 2004
Solicitare - Concurenta, in dezbatere publica
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) doreste ca problema concurentei sa devina o tema majora de dezbatere publica, se arata intr-un comunicat al asociatiei. In document se mai precizeaza ca firmele romanesti sunt interesate ca mediul de afaceri sa permita o reala competitie pe piata romaneasca. In acest sens, AOAR a facut o prima sesizare catre Consiliul Concurentei, semnaland o posibila incalcare a legislatiei in vigoare de catre unele companii multinationale ce activeaza in Romania. (Daniela Ivan)
Comert - Deficitul de 3,8% din PIB
Deficitul contului curent al balantei de plati a avansat, in luna august, la aproape 2,1 miliarde euro, nivel cu 46,4% mai ridicat decat la finele lunii august 2003, ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an, respectiv 55 miliarde euro, fiind de 3,81%. La sfarsitul lui iulie, deficitul de cont curent a atins 1,75 miliarde euro, echivalentul a aproape 3,2% din PIB. Romania s-a angajat, in negocierile cu FMI, sa se incadreze in acest an intr-un deficit de cont curent de 2,885 miliarde euro, echivalent a 5,3% din PIB. (Mediafax)
Economii - Romanii au cei mai putini bani
Populatia Romaniei s-ar plasa pe ultimul loc intr-un clasament al statelor din Uniunea Europeana privind economiile si investitiile in instrumente financiare, atat in suma absoluta, cat si ca procent in PIB, potrivit unui raport de analiza intocmit de banca italiana UniCredit. Media activelor financiare (numerar, depozite, actiuni, participatii de capital, titluri de valoare necotate, fonduri mututale, asigurari si fonduri de pensii) detinute de romani reprezinta doar 17,8% din nivelul existent in tarile din Europa Centrala aflate in primul val de aderare la UE.
Citește pe Antena3.ro
Estimare - Industria IT & C, 16% din PIB
Industria IT & C poate sa atinga 16% din Produsul Intern Brut (PIB) in urmatorii 6-8 ani, de la 10% cat reprezinta in prezent. Conditia este ca firmele romanesti sa puna in valoare competentele si experienta acumulata in acest domeniu, estimeaza Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT & C din Camera Deputatilor. "Mai multe tipuri de tehnologii sunt prezente pe piata autohtona, fapt care ii asigura Romaniei neutralitate tehnologica si un avantaj comparativ cu alte state din aceasta zona. (Cristian Ionita)