x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectele gerului: statul caută gaze cu lumânarea

Efectele gerului: statul caută gaze cu lumânarea

de Daniel Ionaşcu    |    31 Ian 2012   •   18:25
Efectele gerului: statul caută gaze cu lumânarea

Statul nu deconecteaza marii consumatori industriali de gaze in ciuda consumului record de gaze si a gerului naprasnic care a lovit tara din cauza faptului ca nu exista un plan de actiune pentru cazul in care apare o situatie de forta majora.

Ministerul Economiei incearca o echilibristica deoarece, spre deosebire de alti ani, nu mai exista companii in Romania care sa fi optat pentru statutul de intreruptibil, astfel ca tot ce poate statul sa faca este sa creasca importurile pentru a compensa presiunea din conducte si sa stea cu ochii pe termometre ca temperatura sa nu scada foarte mult. Acum nu se poate declara situatie de urgenta, iar daca Transgaz ar face asta, ar fi data in judecata de toate companiile din industrie si, aproape sigur, ar fi obligata sa plateasca pierderile companiilor.

Oficialii statului au avut abia marti prima iesire publica desi Romania e sub nameti de mai mult de o saptamana, iar potentialele probleme fusesera semnalate de cateva luni.
O parte din locuitorii din centrul Bucurestiului au raportat in urma cu doua zile ca nu au avut presiune suficienta la gaze. Gaz de France, distribuitorul din sudul tarii, a recunoscut problema si a cerut Transgaz sa echilibreze sistemul. 'Incepand cu data de 30 ianuarie, orele 17:00, Distrigaz Sud Retele a constatat o scadere semnificativa de presiune a gazelor naturale in principalele puncte de interconexiune cu reteaua nationala de transport a Transgaz, in special in zona Capitalei', se arata in comunicatul distribuitorului.

Consumul pentru zilele urmatoare se ridica la 70 de milioane de metri cubi pe zi, cu 30% peste nivelul normal. Din acesta, 20 de milioane de metri cubi reprezinta importurile. Secretarul de stat Claudiu Stafie, din cadrul Ministerului Economiei, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca 'nu suntem in situatie de urgenta in acest moment si consider ca pot fi asigurate cantitatile de gaze naturale necesare in perioada urmatoare pentru aprovizionarea populatiei si pentru functionarea capacitatilor industriale'. El a mai precizat, insa, ca unii consumatori industriali 'au fost limitati la cantitatile prevazute in contracte' si a recunoscut ca presiunea pe conducte a scazut.

Ce nu a mentionat oficialul este ca acest consum istoric de 70 de milioane de metri cubi este mai mare decat cel inregistrat acum doi ani, iar atunci a fost declansata situatia de urgenta. Asta inseamna taierea combinatelor chimice Azomures si a celor detinute de miliardarul Ioan Niculae prin InterAgro, plus trecerea termocentralelor pe pacura sau alti combustibili. Ministerul Economiei pusese in discutie publica pe 20 decembrie 2011 un proiect de ordonanta de urgenta care permitea Transgaz sa taie sau sa reduca livrarile catre orice consumator care arde mai mult de 30.000 de metri cubi pe ora. Acesta nu a fost aprobat, insa, in Guvern, asa ca Transgaz nu poate sa opreasca industria si termocentralele pentru a asigura consumul populatiei, scolilor si spitalelor.

Unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din tara este Electrocentrale Bucuresti, care asigura caldura si apa calda in Bucuresti si Constanta. Daca in anii anteriori Elcen trecea pe pacura, acum un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) a inclus in categoria consumatorilor casnici si centralele electro-termice din marile orase. Cosul de gaze pentru casnici este de 8% import si 92% productie interna, iar pretul gazelor a fost inghetat de Guvern in vara timp de noua luni, pana in martie. Trecerea pe pacura ar creste costurile tuturor termocentralelor pe gaze.

Problema e ca prognoza pentru zilele urmatoare nu e deloc buna, autoritatile avertizand ca de joi urmeaza sase zile de de ninsori abundente. Romgaz si Petrom au demarat importuri din cauza gerului.

×