Totodată, administrația de la Moscova vrea să livreze circa 75% din produsele petroliere rafinate către statele considerate "prietenoase" și, în același timp, caută noi piețe de desfacere. De asemenea, oficialul rus a mai spus că producția de petrol se va diminua cu 500.000 de barili/zi, în martie 2023, ceea ce înseamnă 5%.
De asemenea, vicepremierul a mai precizat că statele care au impus embargou petrolier, ar putea fi nevoite să apeleze la rezervele lor strategice, referindu-se la SUA, Norvegia, Canada.
Confruntată cu sancțiuni economice masive, Rusia și-a reorientat exporturile de țiței spre Asia, întreosebi China și India. Deși scopul sancțiunilor occidentale a fost să diminueze veniturile țării, pentru a nu finanța războiul din Ucraina, producția de petrol a crescut cu 2% în 2022, ajungând la 535 milioane de tone, respectiv 10,7 milioane de barili/zi.
În urma invaziei ruse în Ucraina, UE, Australia, Canada, grupul G7 au impus un embargou petrolier, pe 5 decembrie 2022, asupra importurilor de petrol rusesc livrat pe mare. Astfel, firmele occidentale nu au voie să furnizeze asigurări ori finanțare tancurilor petroliere care transportă țiței din Urali la un preț de peste 60 de dolari/baril. UE a introdus, pe 5 februarie, și un alt embargou pe achizițiile de produse petroliere rafinate.