x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Emil Boc: 16 bănci doresc să intre în programul "Prima casă"

Emil Boc: 16 bănci doresc să intre în programul "Prima casă"

02 Iun 2009   •   00:00

Un număr de 16 bănci comerciale şi-au manifestat intenţia de a participa la programul guvernamental ""Prima casă"", susţine premierul Emil Boc.



"Programul Prima casă intră în linie dreaptă şi vestea bună este că acest program va intra în vigoare chiar la sfârşitul acestei luni, mai devreme decât ne-am aşteptat noi, datorită efortului pe care Ministerul Finanţelor l-a făcut. În urma parteneriatului pe care l-am deschis cu băncile comerciale, am primit deja confirmarea că 16 bănci sunt interesate să intre în acest program, respectând condiţiile impuse de Guvern. Imediat vom elabora actul normativ cu aceste condiţii pe care le-am pus băncilor după ce am văzut şi punctul lor de vedere"", a spus şeful Executivului, citat de Agerpres.

Potrivit primului-ministru, condiţiile se referă la avans minim de cinci la sută pentru cumpărarea primei case şi dobândă mică, ajungând, după cum a afirmat Emil Boc, chiar la jumătatea celei existente acum pe piaţă. "Având în vedere faptul că statul preia toate riscurile neachitării creditului a determinat băncile să coboare rata dobânzilor cu privire la acest program"", a explicat primul-ministru.

Competiţia va rămâne oricum între băncile comerciale, a afirmat şeful Executivului, exprimându-şi convingerea că odată derulat programul vor mai scădea dobânzile, având în vedere şi "competiţia specifică economiei de piaţă pentru acest domeniu". Primul-ministru a dat asigurări că Guvernul renunţă la celelalte programe care vizează construcţia de locuinţe, anul acesta urmând să finalizeze 6.000 de locuinţe tip ANL şi sociale, iar, anul viitor, 10.000 de astfel de locuinţe.

În context, primul-ministru a anunţat că Executivul a suplimentat cu cinci milioane de lei sumele necesare Aradului, pentru finalizarea locuinţelor ce sunt repartizate celor evacuaţi prin aplicarea Legii 10/2001, "datorită faptului că Primăria şi Consiliul Judeţean au reuşit să adopte la timp şi să facă demersurile necesare pentru ca aceste sume de bani să fie primite".

×
Subiecte în articol: economic