x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Emoţii pentru salarii şi pensii

Emoţii pentru salarii şi pensii

31 Oct 2009   •   00:00
Emoţii pentru salarii şi pensii
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Bugetarii şi pensionarii ar putea primi mai puţini bani pentru o perioadă scurtă, deoarece statul are o gaură de finanţare de 2 miliarde de euro.



Europarlamentarul Teodor Stolojan a declarat la un post de radio că este posibil ca bugetarii şi pensionarii să primească salarii şi pensii diminuate pentru o perioadă relativ scurtă, în situaţia politică actuală şi în contextul relaţiilor României cu FMI.
"România, în situaţia actuală, nu mai prezintă garanţii (pentru FMI - n.r.) că-şi poate îndeplini celelalte obligaţii prevăzute în acordul de împrumut, până la sfârşitul anului", a spus Stolojan.

El a completat că România trebuie să ia măsuri drastice de reducere a cheltuielilor, care nu se referă la pensii şi salarii sau să reducă din cheltuielile cu pensiile şi salariile.
Soluţia nu a fost discutată cu Gheorghe Pogea, ministrul demis al Finanţelor, a adăugat Stolojan.

Salariile şi pensiile nu pot fi diminuate, eventual acordate în două tranşe, consideră, însă, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. "Nu se pot diminua nici salariile, nici pensiile primite în prezent. În cel mai rău caz poate fi acordat acum 75%, de exemplu, şi restul mai târziu", a precizat Hossu.

BOC NU VREA REDUCERI
Potrivit premierului demis Emil Boc, Guvernul nu are în vedere o astfel de măsură şi că are în vedere soluţii alternative.
Guvernul trebuie să împrumute 2 miliarde de euro până la sfârşitul anului şi că nu ştie dacă va exista o asemenea resursă pe piaţa internă, a spus miercuri seară la TVR 1 şi preşedintele Traian Băsescu.

GĂURI FINANCIARE
Situaţia nu e deloc roz, după ce Curtea Constituţională a decis să amâne pentru 9 decembrie discuţiile pe sesizările privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament la 15 septembrie. Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi include şi un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar prin acordarea a 10 zile de concediu fără plată.

"În momentul de faţă, din cauza întârzierii cu care a sosit Fondul ca urmare a căderii Guvernului, noi nu mai putem încasa prima tranşă de la Fond în noiembrie, ci în decembrie, iar implicit tranşa de la UE vine în ianuarie, deci Guvernul trebuie să găsească 2 miliarde în loc de 1 miliard până la 31 decembrie. Deja situaţia este critică", a continuat şeful statului. Băsescu a menţionat că nevoile de finanţare ale bugetului statului sunt de 3,5 miliarde de euro până la sfârşitul anului, iar din aceste tranşe s-ar fi obţinut 2,5 miliarde, iar Ministerul Finanţelor ar mai fi trebuit să împrumute încă 1 miliard, probabil de pe piaţa internă.

PE HÂRTIE STĂM BINE
România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar stabilită cu FMI până acum, însă situaţia nu este deloc bine pe teren. Fermierii nu şi-au primit subvenţiile pentru vaci şi oi şi au ieşit în stradă, companiile au de recuperat TVA, constructorii care modernizează şcolile au de recuperat 4 miliarde de lei drept contravaloare a lucrărilor.

NOI VREM BUGET
Crin Antonescu, preşedintele PNL, a avut şi el o întâlnire cu reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale, potrivit Mediafax. Antonescu spune că opţiunile pe care le dau aceştia României sunt, fie să existe un consens al partidelor ca până la 10 decembrie să se formeze un buget, fie revin în ianuarie să discute cu noul preşedinte al României şi noul Guvern, situaţie în care nu pot vira tranşa.

Şeful delegaţiei FMI s-a întâlnit ieri şi cu liderul PSD, Mircea Geoană. După întâlnire, Geoană a anunţat că PSD va susţine în Parlament un proiect al Legii bugetului, până în luna decembrie. Liderul PSD a mai spus că social-democraţii nu sunt de acord cu concedierea a 20% din bugetari, dar că acceptă susţinerea Legii bugetului, deoarece aceasta este una dintre condiţiile acordului cu FMI. "Trebuie să găsim o soluţie juridică pentru ca acest Guvern să poată veni în Parlament cu o lege a bugetului şi să o trecem până în luna decembrie", a spus Geoană.

×
Subiecte în articol: economic pensii salarii criza scadere