Jean Constantinescu, preşedintele Institului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie afirmă că România trebuie să elimine tarifele sociale la energie electrică, în caz contrar Comisia Europeană va putea sancţiona ţara noastră
România trebuie să elimine tarifele sociale la energie electrică, în caz contrar Comisia Europeană va putea sancţiona ţara noastră deoarece se continuă practica unor subvenţii, iar preţul la consumator nu reflectă costul energiei, potrivit lui Jean Constantinescu (foto), preşedintele Institului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE). Deşi în UE piaţa energiei electrice a fost liberalizată complet la 1 iulie 2007, în România nici un consumator casnic nu şi-a schimbat furnizorul, deoarece preţul unui kWh în tariful social este cu circa 40%-45% mai mic faţă de preţurile de pe piaţa liberă. “Este o distorsiune tarifară, iar patru milioane din cei 8,6 milioane de consumatori beneficiază de contracte sociale, ceea ce înseamnă o competitivitate economică mai mică pentru România”, a spus Constantinescu.
ÎN URMĂ. România nu a finalizat mecanismele pieţei cu amănuntul, cum ar fi reglementarea drepturilor şi obligaţiile părţilor etc. În momentul în care UE va cere să se renunţe la contractele reglementate va exista o creştere abruptă a preţurilor la energie, aşa cum s-a întîmplat în Ungaria. Soluţia ar fi acordarea în continuare de ajutoare persoanelor vulnerabile, după modelul celor pentru căldură, dar nu printr-un contract reglementat. În acest moment se lucrează la un proiect prin care toţi furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să posteze pe propriile site-uri tarifele pe kWh pe care le-ar percepe pentru consumatorii casnici care ar dori să treacă la alt furnizor.