x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Energie: Liberalizare de faţadă

Energie: Liberalizare de faţadă

24 Apr 2008   •   00:00
Energie: Liberalizare de faţadă
Sursa foto: Dan Marinescu/

Jean Constantinescu, preşe­din­tele Institului Naţional Român pentru Stu­diul Amenajării şi Folo­sirii Sur­selor de Energie afirmă că România trebuie să elimine ta­rifele sociale la energie electrică, în caz contrar Comisia Europeană va pu­tea sancţiona ţara noastră

România trebuie să elimine ta­rifele sociale la energie electrică, în caz contrar Comisia Europeană va pu­tea sancţiona ţara noastră deoa­rece se continuă practica unor subvenţii, iar preţul la consumator nu reflectă costul energiei, potrivit lui Jean Constantinescu (foto), preşe­din­tele Institului Naţional Român pentru Stu­diul Amenajării şi Folo­sirii Sur­selor de Energie (IRE). Deşi în UE piaţa ener­giei electrice a fost liberali­zată complet la 1 iulie 2007, în Ro­mânia nici un consumator casnic nu şi-a schimbat furnizorul, de­oa­rece preţul unui kWh în tariful social este cu circa 40%-45% mai mic faţă de pre­ţurile de pe piaţa liberă. “Este o distorsiune tarifară, iar patru mi­lioane din cei 8,6 milioane de con­su­matori beneficiază de contracte so­ciale, ceea ce înseamnă o competi­tivitate economică mai mică pentru România”, a spus Constantinescu.

 

ÎN URMĂ. România nu a finali­zat mecanismele pieţei cu amănuntul, cum ar fi reglementarea dreptu­rilor şi obligaţiile părţilor etc. În momentul în care UE va cere să se renunţe la contractele reglementate va exista o creştere abruptă a preţu­ri­lor la ener­gie, aşa cum s-a întîm­plat în Ungaria. Soluţia ar fi acorda­rea în conti­nuare de ajutoare persoa­nelor vulne­ra­bile, după modelul celor pentru căldură, dar nu printr-un con­tract reglementat. În acest mo­ment se lucrează la un proiect prin care toţi furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să posteze pe propriile site-uri tarifele pe kWh pe care le-ar percepe pentru consumatorii casnici care ar dori să treacă la alt furnizor.

×
Subiecte în articol: economic