Cu 2,6 miliarde de lei, bancile, atat cele interne, cat si institutii internationale solide, ca BERD si BIRD, sunt principalii creditori catre care Hidroelectrica are datorii. Acestea au dat credite catre Hidroelectrica si nu au detectat probleme financiare din partea producatorului de stat atunci cand au facut analizele de risc in privinta solvabilitatii companiei. In schimb, Ministerul Economiei a descoperit peste noapte ca Hidroelectrica avea probleme grave de trei ani incoace, in urma "unui management dezastruos".
Analizele de risc sunt obligatorii potrivit legislatiei. Unele dintre aceste banci au alocat dobanzi mici pentru aceste credite, ceea ce inseamna ca le vedeau cu risc foarte mic. Semnificativ pentru soliditatea companiei si increderea bancherilor, credite substantiale au fost acordate in perioada cand criza economica se manifesta din plin. Astfel, un imprumut de 50 de milioane de euro de la BCR, luat in 2010, arata o dobanda egala cu Euribor la trei luni, la care se adauga 2,74%, potrivit rapoartelor facute publice de Fondul Proprietatea. Un alt credit, de 117 milioane de euro, contractat in 2010 de la Unicredit Bank Austria pentru retehnologizarea Oltului inferior, are o dobanda de egala cu Euribor la sase luni, la care se aduna 2,5%. Banca Europeana de Reconstructii si Dezvoltare (BERD) a fost putin mai precauta: la 110 milioane de euro pusi la dispozitie in 12 iulie 2011, aceasta a cerut o dobanda calculata dupa formula Euribor la sase luni + 3,6% pentru o suma de 70 de milioane de euro si Euribor la sase luni + 3,3% pentru 40 de milioane.
Ministerul Economiei a emis luni un comunicat in care anunta ca estimeaza ca in acest an Hidrolectrica va avea un deficit de numerar de aproximativ 1,4 miliarde de lei (310 milioane de euro), rezultat dintr-un deficit de 774 de milioane de lei in primul semestru si de 612 milioane de lei in partea a doua a anului. Deficitul de numerar al Hidroelectrica din 2011 a fost de 659,2 milioane de lei, dublu fata de nivelul inregistrat in 2010, de 309,3 milioane de lei.
"Optiunea nucleara"
Deja Fondul Proprietatea a criticat deschis acum doua zile masura insolventei. Managerul Greg Konieczny a spus ca propusese deja o emisiune de obligatiuni pentru a rezolva problema de cash-flow a companiei, insa Cabinetul Ponta a venit cu propria solutie. El a comparat cererea insolventei cu detonarea unei bombe nucleare pentru rezolvarea unei probleme care avea si alte solutii administrative. "Nu suntem fericiti cu acest lucru, pentru ca suntem de parere ca este optiunea «nucleara» pentru a rezolva problema de lichiditate a companiei. Suntem foarte afectati", a spus el. Guvernul are deja o lipsa de credibilitate in fata bancherilor, care au criticat aspru saptamana trecuta masura insolventei. "Intrarea in insolventa a unei firme bune si puternice arata ca asta se poate intampla si cu multe alte firme de stat. Am simtit deja pe piata reactia, mai ales la investitorii din strainatate carora le este greu sa le explici ce se intampla. Sa speram ca este un caz izolat si dupa privatizare, daca va avea loc, cred ca va fi nevoie de niste mesaje foarte clare", a declarat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania.
Lipsa de incredere in stat
Acum, statul e in pericol de a-si pune in cap si actionarii de pe bursa ai Fondului Proprietatea. Acesta este in pericol sa nu mai acorde dividende anul viitor daca valoarea activului net pe actiune va fi mai mica decat valoarea nominala de 1 leu a titlurilor. Iar problema se inteteste: Moody’s a mai retrogradat ieri ratingul Hidroelectrica, din cauza incapacitatii de anticipare a evolutiilor viitoare. Saptamana trecuta mai retrogradase o data, patru trepte, ratingul companiei. Atat bancherii, cat si Fondul Proprietatea au cerut o iesire cat mai rapida din insolventa.
Remus Vulpescu, presedintele OPSPI, a motivat cererea prin scaderea cu 10% a cifrei de afaceri in 2011, a cashflow-ului cu 27% si dupa ce datoriile mai mari de 90 de zile au ajuns la 470 de milioane de lei. Pierderile financiare au fost si ele de 27 de milioane de euro in 2011 si de 25 de milioane de euro in 2012. Vulpescu a fost numit si administrator special al Hidroelectrica de catre actionari, astfel ca va conduce operatiunile companiei pe timpul procesului de reorganizare.