x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ESTIMARE FED/2010, finalul crizei financiare în SUA

ESTIMARE FED/2010, finalul crizei financiare în SUA

de Diana Grădinaru    |    26 Feb 2009   •   00:00

Recesiunea se va extinde şi în 2009, dar există şanse reale ca 2010 să fie anul redresării economiei, a declarat ieri preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, într-un raport prezentat Congresului american.



Preşedintele Fed a precizat că acest lucru va fi posibil numai dacă "toate vor merge conform planurilor" puse în aplicare de Administraţia americană. Bernanke a declarat că Rezerva Federală face tot posibilul pentru a debloca piaţa bancară şi pentru a încuraja creditarea. Cu toate acestea, o recuperare totală a economiei este la cel puţin un an distanţă. "Dacă acţiunile întreprinse de Administraţie, Congres şi Rezerva Federală vor avea sorţi de izbândă în restaurarea într-o anumită măsură a stabilităţii financiare, există previziuni rezonabile că recesiunea va lua sfârşit în 2009 şi că lucrurile se vor echilibra în 2010", a spus Bernanke. Deşi a accentuat gravitatea crizei financiare, preşedintele Fed şi-a exprimat rezistenţa cu privire la naţionalizarea de orice tip a băncilor, susţinând în acest fel investitorii. "Nu trebuie să fim acţionari majoritari ca să putem lucra cu băncile", a spus Bernanke, argumentând că agenţiile guvernamentale americane sunt suficient de puternice pentru a ajuta băncile să-şi revină.

PRECAUŢII
Cu toate acestea, există riscul ca starea economiei să se înrăutăţească mai mult decât prevăzuse Fed iniţial. Natura globală a crizei financiare ameninţă să întârzie procesul de recuperare a economiei americane, a mai spus Bernanke. Acesta a cerut Guvernului urgentarea intervenţiilor fiscale şi monetare şi găsirea unui set de reforme substanţiale şi pe termen lung pentru restabilirea ordinii financiare.
Fed a mai anunţat că derulează împreună cu alte agenţii guvernamentale un program de testare a băncilor.

×
Subiecte în articol: economic