x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Estimările analiștilor privind evoluția leului. Ce se va întâmpla cu euro și dolar în 2023

Estimările analiștilor privind evoluția leului. Ce se va întâmpla cu euro și dolar în 2023

31 Oct 2022   •   16:10
Estimările analiștilor privind evoluția leului. Ce se va întâmpla cu euro și dolar în 2023

Analiștii estimează că moneda națională se va deprezia până la sfârșitul anului viitor, ajungând la un curs valutar de 5,05 lei/euro, potrivit studiului iBanFirst.

Dolarul american se va deprecia deoarece actuala creștere este artificială, ajungând la 1,05 dolari/euro în următoarea jumătate de an și la 1,08 dolari/euro până la sfârșitul anului viitor. 

"În cursul anului viitor, companiile internaţionale vor activa în continuare într-un mediu de afaceri extrem de volatil, fiind predispuse riscurilor valutare. Pentru a-şi menţine competitivitatea pe pieţele externe, acestea trebuie să anticipeze fluctuaţiile pieţei, să elaboreze scenarii de prognoză pe termen mediu şi lung şi să aibă în vedere implementarea unei strategii de acoperire a riscurilor. Echipa noastră de specialişti forex vine în întâmpinarea companiilor de import - export cu know-how-ul necesar şi cu instrumente de hedging personalizate pentru a le sprijini să depăşească provocările cu care s-ar putea confrunta în operarea tranzacţiilor transfrontaliere", explică Alin Latu, country manager iBanFirst România.

Cursul leului va fi influențat mai ales de inflație.

"Pe măsură ce vom observa o reducere a inflaţiei, leul va slăbi în raport cu moneda europeană. Considerăm aprecierea recentă a leului ca fiind una tranzitorie, direct influenţată de intrările investitorilor străini în titluri de stat, denominate în lei, dar şi de managementul riguros al lichidităţii practicat de către Banca Naţională a României", spune analistul.  

Totodată, cele mai afectate de criza economică vor fi Marea Britanie, statele din zona euro, Canada și Australia. SUA este probabil să evite recesiunea dacă reușește să stabilizeze sectorul imobiliar.  China își va încetini la 3% creșterea economică din cauza restricțiilor anti COVID-19 și după ce piața imobiliară a pierdut circa 130 de miliarde de dolari. 

 

×
Subiecte în articol: leu curs valutar euro dolar inflatie zona euro