x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şi criza din Asia ne depreciază moneda națională

Şi criza din Asia ne depreciază moneda națională

de Daniela Ivan    |    24 Aug 2015   •   23:24
Şi criza din Asia ne depreciază moneda națională
Sursa foto: RUNGROJ YONGRIT/EPA

Leul s-a depreciat, ieri, în raport cu moneda unică europeană, BNR a anunţat un curs de 4,4412 lei/euro, în urcare cu 1,12 bani (0,25%), faţă de cursul de vineri. Analiştii ING spun că tendinţa se va menţine şi leul ar putea trece peste 4,45/euro în condiţiile în care tensiunile din pieţele asiatice vor continua.

Slăbirea leului a început vineri pe fondul tensiunilor de pe pieţele asiatice.„Perechea euro/roni s-a tranzacţionat vineri neschimbată în jurul nivelului de 4,4300 pentru cea mai mare parte a zilei, însă în tranzacţiile de seară s-a aflat sub presiuni de creştere şi a urcat până aproape de 4,45 pe volume bune. Monedele regionale s-au depreciat şi mai mult în sedinţa de vineri. Continuăm să vedem presiuni de scădere asupra leului astăzi, în condiţiile în care primele tranzacţii s-au făcut la peste 4,44/euro”, se arată într-o analiză ING.

Citeşte şi: Şi criza din Asia ne depreciază moneda națională

Situaţia din Asia a afectat toate valutele importante din lume. Euro a atins maximul ultimelor 6 luni faţă de dolar (un euro cotat la 1,1499 dolari) din cauza temerilor provocate de economia Chinei, iar yenul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima lună şi jumătate în raportul cu dolarul. Bursele asiatice au atins luni minime ale ultimilor trei ani, influenţate de declinul de 8,5% al bursei din Shanghai, cel mai grav din 2007. Şi Bursa din Bucureşti a scăzut cu peste 5% după ce turbulenţele de pe piaţa financiară din China au tras în jos pieţele dezvoltate din Statele Unite şi Europa. 
 

×