x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie UPDATE ASF a retras licența Euroins. Ce se va întâmpla cu cei 2,5 milioane de clienți

UPDATE ASF a retras licența Euroins. Ce se va întâmpla cu cei 2,5 milioane de clienți

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2023   •   11:11
UPDATE ASF a retras licența Euroins. Ce se va întâmpla cu cei 2,5 milioane de clienți
Sursa foto: Victor Stroe

ASF a decis ridicarea autorizației de funcționare a companiei de asigurări Euroins și constată indiciile stării de insolvență.

UPDATE ASF confirmă retragerea licenței Euroins România și constată indiciile stării de insolvență a companiei. Prin urmare, Autoritatea va deschide procedura de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție. Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România.

În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată ASF.

ȘTIRE INIȚIALĂ Această situație va pune o presiune și mai mare pe deținătorii de autovehicule, mai ales că prețurile polițelor RCA au explodat anul trecut, crescând cu 71% în 2022.

În urma ridicării licenței, societatea va trebui să depună cerere în instanță pentru intrarea în insolvență. Euroins este astfel a patra firmă de asigurări care intră în insolvență în ultimii ani, după Astra 2015, Carpatica 2016, City Insurance 2021.

Compania a avut probleme de solvabilitate și a fost un proces deschis de Parchetul General după ce instanța de judecată a stabilit că existau multe rapoarte de daune pentru care Euroins nu a efectuat plățile către conducătorii auto asigurați.

Guvernul a dat asigurări de sprijin Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a interveni pe piață în favoarea asiguraților.

Deocamdată, reprezentanți ai ASF spun că nu au primit deocamdată nicio decizie de retragere a autorizației dar când se va întâmpla acest lucru, nu vor mai avea voie să emită polițe RCA. 

Astfel că statul va trebui să-i despăgubească pe clineți pentru daunele suferite, prin Fondul de Garantare a Asiguraților.

Totodată, service-urile auto pot refuza să realizeze reparații la o mașină asigurată la o companie cu probleme de solvabilitate.

În prezent, Euroins este cel mai mare asigurator RCA din România dar se pare că societatea și-a mutat majoritatea activelor în Bulgaria, scrie antena3CNN.

×
Subiecte în articol: euroins insolventa rca retragere licenta