In timp ce in cele opt tari din Europa Centrala si de Est (ECE) care sunt membre ale Uniunii Europene, cresterea produsului intern brut (PIB) s-a redus la 4,5% in trimestrul trei al anului 2004, fata de 5,3% in trimestrul doi, media cresterii in toate cele 11 tari ECE a fost de 5,4%, atorita "puternicelor performante economice ale Romaniei", se arata intr-un studiu al departamentului macroeconomic al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).
PIB-ul romanesc a crescut cu 9,9% la sfarsitul trimestrului III - 2004 fata de sfarsitul trimestrului III - 2003.MOTORUL CRESTERII. Daca, anterior, motorul cresterii "celor 11" a fost comertul exterior, acum cererea interna tot mai mare a preluat aceasta functie. "Cresterea consumului privat este robusta, iar investitiile s-au multiplicat considerabil. Daca formarea capitalului fix in zona euro a fost de numai 1,6%, investitiile in tarile ECE au crescut cu mult mai mult, cea mai mare rata de formare a capitalului fix brut fiind in Romania, cu 13,7%, ca urmare a progresului substantial al restructurarii, privatizarii", continua studiul BA-CA.
CEILALTI. In comparatie cu Romania, formarea capitalului fix brut in Ungaria s-a accelerat cu 12,7%, iar Cehia ocupa locul trei cu 9,6%, intr-un clasament al capacitatii de atragere a fondurilor straine. Polonia se claseaza pe locul 4, dar cu o crestere a investitiilor in active fixe de 4,1% in termeni reali (7,8% in termeni anualizati), urmata de Slovacia, cu 5,5%. Economistii de la BA-CA se asteapta la cresterea investitiilor in active fixe ale noilor state membre ale UE la peste 7% pe intreg anul 2004 si la 8% in 2005. (Adrian N. Ionescu)
PROMISIUNI
|
"Cresterea investitiilor in active fixe este o confirmare a faptului ca tarile ECE raman atractive", conchide Marianne Kager, economist sef al bancii. Regiunea este promitatoare si in termeni de crestere a PIB, experti BA - CA estimand ca cresterea PIB-ului "celor 11" va ramane peste 4% anul viitor.
|
Citește pe Antena3.ro