Electrica propune oficialilor de la Fondul Monetar International (FMI) fuziunea filialelor de furnizare sI distributie pe care le mai detine sI listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unor pachete de cate 15%, potrivit unor surse care au cunostinta de negocieri.
“Daca ar fi dupa FMI, ei ar privatiza tot, ca erau propuse pentru privatizare sI furnizarea sI distributia, dar noi am propus doar cate 15% pe bursa. Daca tinem la socoteala ca 60% din vechea Electrica e deja privatizata, cu Enel, E.ON sI CEZ, credem ca este de ajuns', ne-au precizat sursele.
Hotararea de Guvern prevede fuziunea Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud sI Electrica Furnizare Muntenia Nord. Actionariatul ramane la fel, respectiv statul roman prin Electrica – cu 78%, sI Fondul Proprietatea – cu 22%. Noua entitate se numeste Electrica Furnizare.
Sursa nu a specificat momentul pentru vanzarea celor 15%.
Electrica vrea sa fuzioneze sI filialele de distributie, respectiv Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud sI Electrica Distributie Muntenia Nord. Acest proces nu va putea fi, insa, demarat decat dupa adoptarea noii Strategii Energetice, fiind stipulata in noul document al Ministerului Economiei.
Electrica Serv, filiala care se ocupa de mentenanta, va fi sI ea divizata sI privatizata, au mai spus sursele, care au adaugat ca unele parti au revenit pe profit, precum Muntenia (cu sediul in Bucuresti-nr) sI Oltenia dar altele au inca pierderi, precum cea care opereaza in Moldova. Proiectul de divizare a Electrica Serv a fost deja publicat in Monitorul Oficial. Compania se divizeaza in cinci entitati care au ca obiect de activitate derularea de lucrari utilitare pentru electricitate si telecomunicatii.