x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fabrica de componente Airbus de la Ghimbav va genera în următorii 10 ani afaceri de 700 mil. euro

Fabrica de componente Airbus de la Ghimbav va genera în următorii 10 ani afaceri de 700 mil. euro

04 Mar 2010   •   00:00

Fabrica de componente pentru aeronavele Airbus, a cărei construcţie va începe în săptămânile următoare la Ghimbav, în colaborare cu firma de stat IAR Braşov, va genera în următorii zece ani o cifră de afaceri de 700 milioane de euro şi va crea 700 locuri de muncă.

IAR Braşov a semnat joi un acord cu compania Premium Aerotec, divizie a grupului european EADS, pentru construcţia fabricii.

Prima etapă a proiectului, constând în 10.000 metri pătraţi de hale industriale şi birouri, va fi finalizată în 2010, iar investiţia completă va fi inaugurată la finele anului 2011. Într-o primă fază vor fi angajate 300 de persoane, iar ulterior încă 200. Împreună cu partenerii fabricii şi furnizori din industria de aviaţie, vor fi create în total circa 700 de locuri de muncă.

La fabrica respectivă va începe în septembrie producţia de părţi de fuselaj pentru 90 de avioane Airbus pe an.

Investiţia directă a Premium Aerotec va fi de 45 milioane de euro. Partenerii şi furnizorii companiei vor aloca o sumă similară, astfel încât investiţia totală va ajunge la 90 milioane de euro.

Contractul dintre cele două companii vizează constituirea unui drept real de superficie pentru o suprafaţă de teren de 60.000 metri pătraţi în incinta IAR.

"Vom zbura în următorii ani cu avioane realizate parţial la Braşov", a declarat directorul Aerotec, Hans Lonsinger, prezent la semnarea acordului.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, prezent la semmanrea acordului, a adăugat că va exista şi un contract de offset, care nu are însă o valoare prestabilită.

Totodată, Videanu a adăugat că producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a iniţiat discuţii cu compania germană pentru funizarea de aluminiu, dar materialele prime pentru investiiile Airbus sunt contractate direct de producătorul de avioane.

"Ajutorul de stat acordat pentru Premium Aerotec pentru această investiţie se ridică la 21,3 milioane de euro, care va fi acordat eşalonat, pe măsură ce se realizează investiţia", a afirmat Videanu.

Acţionarul majoritar al IAR este Ministerul Economiei, cu o participaţie de 64,89% din titluri.

Premium Aerotec a fost creată în 2009 şi cuprinde fabricile Airbus de la Varel, Nordenham şi Augsburg, din Germania.

×
Subiecte în articol: redactie