x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul Greciei va costa economia austriacă 40 de miliarde de euro

Falimentul Greciei va costa economia austriacă 40 de miliarde de euro

14 Sep 2011   •   07:38

Ministerul austriac al Finantelor a estimat ca falimentul Greciei va costa economia austriaca aproximativ 40 de miliarde de euro, scriu cotidianele austriece.

"Am luat in calcul acest scenariu chiar de la inceputul crizei", a afirmat un purtator de cuvant al Ministerului de Finante pentru "Die Presse", adaugand ca in acel moment era clar ca pentru Austria ar fi fost mult mai avantajos sa se acorde ajutor Greciei.

Austria a contribuit pana acum cu 1, 2 miliarde de euro la pachetul de salvare al Greciei, scrie Agerpres. In mare parte acesti bani ar putea fi considerati ca si pierduti in cazul in care Atena ar intra in incapacitate de plata.
Potrivit evaluarii Ministerului de Finante, falimentul Greciei ar avea ca efect imediat pierderi de 5 miliarde de euro in Austria. Suma totala de 40 de miliarde de euro, mentionata mai sus, se refera si la pagubele indirecte provocate de prabusirea exporturilor, costurile necesare salvarii bancilor etc.

Dupa ce ministrul german de finante Wolfgang Schäuble (CDU) a confirmat marti ca ministerul sau va face la randul sau estimari cu privire la situatia Greciei, cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca cel mai mare serviciu pe care statele europene ar putea sa-l faca Greciei ar fi sa speculeze cat mai putin posibil si sa incurajeze Atena sa-si respecte angajamentele.

"Trebuie evitat orice proces incontrolabil in zona euro. Lucram cu toate mijloacele disponibile pentru ca aceasta situatie sa nu se produca", a afirmat cancelarul german, referindu-se la un eventual faliment al Greciei.

×