x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţăm furnizorii de utilităţi cu factura în avans

Finanţăm furnizorii de utilităţi cu factura în avans

de Adrian Stoica    |    19 Oct 2015   •   22:31
Finanţăm furnizorii de utilităţi cu factura în avans

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat GDF Suez Energy cu 200.000 lei pentru facturarea consumului în avans. Este primul furnizor sancționat pentru astfel de practici. În cazul în care distribuitorii nu renunță la facturile viitoare autoritățile amenință că îi vor penaliza drastic. Amenda s-ar putea să fie un argument suficient.

De altfel, practica emiterii de facturi pe baza consumului estimat este o practică întâlnită şi la alţi furnizori de utilităţi, cum sunt cei din domeniul energiei electrice. Prin această metodă, consumatorii casnici, care au acces la tarife reglementate, sunt forţaţi să crediteze aceste companii. Teoretic, furnizorii susţin că la stabilirea consumului estimat se are în vedere istoricul consumatorului, ceea ce inseamna ca se ţine cont de cât a consumat un abonat într-o perioadă similară ca întindere şi anotimp. În realitate însă, de foarte multe ori nu coincid aceste consumuri, facturile estimate fiind foarte mult umflate. Sumele de plată afişate în facturi îi induc în eroare pe consumatori pentru că distribuitorii de gaze si electricitae fac estimari pentru două luni în avans. Astfel, clienții pot plăti mai mult, ceea ce înseamnă că împrumută pe gratis cu sume importante de bani compania de utilitati. Dupa ce ani de zile nimeni nu i-a deranjat, lăsându-i să se joace cu modul de facturare după cum le-a dictat interesul financiar de moment, autorităţile sunt acum hotărâte să facă ordine.

Prin acest proiect, intitulat sugestiv „Transmitere 3 facturi simultan”, distribuitorul de gaze bătea toate recordurile în materie: voia plata a trei facturi deodată. ANRE le-a transmis distribuitorilor din raza sa de competenţă că nu mai au voie să emită facturi cu consumul estimativ.

În cazul în care companiile nu renunță la aceste practici, ANRE i-a amenintat cu amenzi usturătoare. Gheaţa a spart-o GDF Suez Energy, care, în urma unor controale efectuate de ANRE, a fost amendată şi i s-a interzis să mai aplice noul sistem de facturare pe care il implementase.
 

×