x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finantare - Acuzatii de abuz

Finantare - Acuzatii de abuz

de Adrian N. Ionescu    |    11 Noi 2006   •   00:00

Banca Comerciala Carpatica (BCC) le cere firmelor beneficiare ale programului de finantare a investitiilor IMM sa garanteze cu averea personala a patronilor, motivand ca asa cer normele sale interne, potrivit vicepresedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Neculai Vitelaru.

BANI. BCC cofinanteaza prin credite programul derulat de Agentia Nationala pentru IMM (ANIMMC). Agentia contribuie cu alocatii nerambursabile in valoare totala de 44,525 milioane de lei noi. Alocatiile acopera 60% din costul investitiilor realizate de firmele eligibile, contributia acestora fiind de 15%, iar a bancii - de 25%.

"Banca profita de faptul ca are clientii asigurati si le cere intreprinzatorilor sa emita in favoarea sa un bilet la ordin in alb, cu care sa supragaranteze creditul cu averea personala si a familiei, desi firma a adus garantii de doua ori mai mari decat cele necesare", a declarat ieri Neculai Vitelaru, afirmand ca are cunostinta de cazuri concrete. "Ne intoarcem la un primitivism bancar, pe care-l consideram depasit", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

"Vom analiza fiecare caz in parte, mai ales ca dosarele sunt procesate anul acesta la Agentie", spune, la randul sau, Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, adaugand ca totusi "nu putem impune bancii normele interne de creditare". Si in anii trecuti intreprinzatorii au sesizat diverse dificultati intampinate la bancile partenere la program. Anul acesta au fost finalizate cererile a 250 din cele 807 firme solicitante.

×
Subiecte în articol: economic