x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FINANŢĂRI ÎN EURO / Leul slab dăunează grav ratei la credite

FINANŢĂRI ÎN EURO / Leul slab dăunează grav ratei la credite

de Daniela Ivan    |    22 Ian 2009   •   00:00
FINANŢĂRI ÎN EURO / Leul slab dăunează grav ratei la credite

Cursul leu-euro a atins ieri un nou record istoric, după ce a atins valoarea de 4,3098  lei/euro. Românii care au credite, dar şi bancherii caută soluţii pentru a trece de această perioadă.



Un euro a fost cotat ieri de Banca Naţională a României la 4,3098  lei, cu 0,73 bani peste nivelul înregistrat marţi. Valoarea reprezintă un nou maxim, după ce şi cotaţia de marţi era la rândul ei tot un maxim absolut. De la începutul anului, leul s-a depreciat cu 8,14% faţă de euro, cursul de ieri fiind cu 32,46 bani mai mare faţă de cel din ultima şedinţă interbancară din anul 2008. Situaţia este resimţită din greu de români dacă luăm în calcul faptul că, în urmă cu nici trei luni, un euro se putea cumpăra cu 3,7 lei. Viceguvernatorul băncii centrale, Cristian Popa, a explicat că deprecierea accentuată a leului din ultimul timp este generată într-o mai mare măsură de chestiuni la nivel regional decât de problemele economiei româneşti. “Declinul este foarte proeminent. Este, totuşi, o caracteristică a regiunii mai mult decât una a economiei României”, a mai opinat Popa. În opinia viceguvernatorului BNR, volatilitatea foarte ridicată a leului ar putea persista, însă ar putea să apară şi atenuări ale oscilaţiei cursului. “Nu vrem să alimentăm volatilitatea cursului prin alimentarea pieţei cu prea multă lichiditate, având în vedere capacitatea de absorbţie a economiei”, a mai spus Cristian Popa.

CREDITUL, O PROBLEMĂ
Prăbuşirea leului este resimţită de toţi românii, însă cel mai mult de cei care au credite bancare sau de cei care stau în chirie. Dacă în urmă cu nici trei luni, o persoană care avea un credit de 300 de euro plătea o rată lunară de 1.110  lei, acum este nevoit să scoată din portofel 1.305 lei. Cu aproape 200 de lei mai mult. Situaţia este şi mai critică dacă luăm în calcul faptul că mulţi oameni ar putea intra în şomaj sau ar putea avea salariile reduse ca urmare a crizei financiare. Băncile îşi fac probleme că se vor confrunta cu o creştere masivă a numărului de rău-platnici, iar unele dintre ele se gândesc deja să acorde facilităţi clienţilor aflaţi în impas. În plus, tot mai puţini clienţi sunt dispuşi să mai apeleze la un credit. “Încetinirea sau chiar stoparea creditării din ultimele luni are la bază neîncrederea oamenilor de a accesa împrumuturi mari, pe de o parte, şi situaţia incertă de pe piaţa imobiliară, precum şi reducerea surselor de finanţare externe, de pe altă parte”, a explicat Gabor Ljubicic, directorul executiv al Diviziei de retail al OTP Bank. Prognozele BNR arată că, în acest an, ritmul de creştere a creditării ar putea fi sub cel prognozat anterior de banca centrală, de 15% în termeni reali. “Este o încetinire semnificativă a creditării, nu numai pentru populaţie, ci şi pentru companii. Relevant în acest sens este faptul că avansul creditării a ajuns de la 51% la aproximativ 30% într-un interval redus de timp”, a spus şi viceguvernatorul Popa.

PROTEJAREA CLIENŢILOR
Reprezentanţii Băncii Comerciale Române iau serios în calcul să amâne plăţile de rate la creditele luate de persoanele care îşi pierd locul de muncă. “Pentru cei care îşi pierd locul de muncă, am putea amâna pentru o perioadă foarte scurtă obligaţiile pe care le au aceştia faţă de bancă. Orice decizie în acest sens se va lua punctual, la nivel individual”, a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al Direcţiei dezvoltare afaceri şi produse retail din cadrul BCR. El a mai precizat că în ultimele luni s-a observat o creştere a restanţelor, care a fost cauzată de majorarea ratelor la creditele unde a expirat perioada promoţională de dobândă fixă, dar şi de creşterea costurilor de finanţare în euro şi lei, care au majorat dobânda la împrumuturi. Pentru a face faţă acestei perioade dificile, BCR a modificat oferta de credite, introducând dobânda variabilă în funcţie de indicatorii ROBOR (pentru împrumuturile în lei)  şi EURIBOR (pentru creditele în euro) şi a renunţat la unele comisioane. Şi OTP Bank va implementa un sistem de protejare a clienţilor, dezvoltând un plan pentru a rescadenţa creditele pentru cei care au probleme la rambursare, însă aceştia vor trebui să prezinte dovezi în acest sens. “Pentru clienţii care au capacitatea mai mică de a-şi plăti ratele, le vom oferi posibilitatea de a plăti o sumă fixă pentru o perioadă de timp de până la doi-trei ani, iar după aceea, când situaţia revine la normal, vom negocia împreună parametrii împrumutului în continuare”, a spus directorul executiv al Diviziei de retail, Gabor Ljubicic.

×
Subiecte în articol: economic