x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finanţele se bat cu băncile pe bani

Finanţele se bat cu băncile pe bani

de Daniela Ivan    |    19 Mar 2009   •   00:00

Ministerul Finanţelor face concurenţă băncilor prin atragerea de fonduri de pe piaţă şi astfel contribuie la limitarea creditării.

"Ministerul Finanţelor Publice a atras şi va continua să atragă bani de pe piaţă. Pentru echilibru, şi instituţiile financiare îşi vor menţine un portofoliu de titluri. E adevărat că acei bani ies din sistemul financiar şi vor fi utilizaţi în sectorul bugetar, reprezintă într-adevăr o concurenţă şi aceasta va limita capacitatea băncilor de a da credite", a afirmat Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank. El a adăugat că este foarte dificil pentru bănci să plaseze toate resursele pe piaţa monetară, în contextul în care dobânzile variază foarte mult şi este nevoie de un factor de stabi­litate în portofoliu.

"UniCredit are titluri de stat în valoare de 200 şi ceva de milioane de lei şi intenţionează să mai achiziţioneze, inclusiv pe măsură ce expiră din cele vechi", a precizat Radu.

Reprezentanţii UniCredit au declarat că banca este dispusă să aducă noi finanţări pentru piaţa românească, dacă va fi nevoie, pe lângă liniile de aproape 1,5 miliarde de euro existente, şi în nici un caz nu-şi va restrânge activitatea pe plan local. Totuşi, cererea de creditare e din ce în ce mai redusă. "Firmele au cifre de afaceri în scădere, deci şi capitalul de lucru este în scădere. În plus, în această perioadă foarte mulţi clienţi sunt reticenţi în a face investiţii, aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă. Din păcate, şi persoanele fizice evită să ia credite, din cauza costului mare al împrumutului", a mai declarat Radu. El a precizat că Programul de capitalizare, în valoare de patru miliarde de euro, acordat de guvernele din Italia şi Austria pentru grupul UniCredit va fi destinat hub-ului (centrului) din Austria, de aceste finanţări beneficiind şi România.

×
Subiecte în articol: economic