x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Finlandezii de la Nokian Tyres, investiție de 650 milioane de euro într-o fabrică la Oradea

Finlandezii de la Nokian Tyres, investiție de 650 milioane de euro într-o fabrică la Oradea

01 Noi 2022   •   17:30
Finlandezii de la Nokian Tyres, investiție de 650 milioane de euro într-o fabrică la Oradea

Producătorul finalndez Nokian Tyres a anunţat marţi că va investi 650 de milioane de euro pentru a construi în România, la Oradea, o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme.

Consiliul de Administrație al Nokian Tyres a luat decizia de a investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme în România. Noua fabrică greenfield va fi situată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope cu potențial de extindere în viitor. Platforma va găzdui, de asemenea, o facilitate pentru depozitarea și distribuția anvelopelor. Investiția totală este estimată la aproximativ 650 de milioane de euro. Construcția este programată să înceapă la începutul anului 2023 și se estimează că primele anvelope vor fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția de anvelope comerciale este de așteptat să înceapă la începutul anului 2025, potrivit unui comunicat de presă emis de producătorul finlandez.

„Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite creșterea viitoare. O unitate de producție de clasă mondială în Europa este un pas cheie în obținerea unei capacități suplimentare și crearea unei platforme de producție echilibrate, pe măsură ce începem să construim noile anvelope Nokian fără Rusia”, spune Jukka Moisio, președinte și CEO Nokian Tyres.

Adrian Kaczmarczyk: „Ne angajăm să construim o fabrică cu emisii zero de CO2”

În noua fabrică din România ar urma să lucreze aproximativ 500 de angajaţiFabrica se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme și SUV, care vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală.

„Europa Centrală este o piață importantă pentru noi, iar investiția arată angajamentul nostru față de piață. Noua platforma va fi amplasată strategic aproape de clienții noștri. După o evaluare amănunțită a peste 40 de locații și a mai multor factori, precum disponibilitatea forței de muncă calificate, avantaje logistice și mediu de afaceri stabil, a fost clar că Oradea a fost cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, a declarat Adrian Kaczmarczyk, SVP, Supply Operations.

„Ne angajăm să construim o fabrică cu emisii zero de CO2 – prima din industria noastră. Locația șantierului din România susține acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea șantierului. În plus, evaluăm critic procesele de producție pentru a găsi cele mai durabile moduri de a produce anvelope”, continuă Kaczmarczyk.

Nicolae Ciucă: „Salut decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România”

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, marţi, decizia anunţată de Nokian Tyres. "Salut decizia anunţată de Compania Nokian Tyres PLC de a investi în România 650 de milioane de euro. Prima fabrică de cauciucuri cu emisii zero de dioxid de carbon, care va fi construită la Oradea, va produce anual 6 milioane de cauciucuri şi va genera aproximativ 500 de locuri de muncă. Decizia finală, luată în urma analizării a peste 40 de locaţii din Europa, s-a bazat pe criterii de performanţă precum disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice şi stabilitatea mediului de afaceri. Mă bucur că am avut ocazia de a prezenta, în cadrul întâlnirii recente cu reprezentanţii companiei, la Palatul Victoria, oportunităţile pe care Guvernul României le poate genera pentru investitorii străini, inclusiv din perspectiva celor care urmăresc relocarea afacerilor din regiune", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unei postări de marţi pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Nokian Tyres își va vinde operațiunile din Rusia

Nokian Tyres plc a semnat un acord de vânzare a operațiunilor sale din Rusia către Tatneft PJSC. Prețul de cumpărare fără datorii și fără numerar este de așteptat să fie de aproximativ 400 de milioane EUR. Prețul final de achiziție este afectat, printre altele, de ajustarea netă a numerarului și a capitalului de lucru și de modificările cursului de schimb RUB/EUR.

Tranzacția este supusă aprobării de către autoritățile de reglementare relevante din Rusia și a altor condiții, ceea ce creează incertitudini substanțiale legate de momentul, termenii și condițiile și încheierea tranzacției.

Nokian Tyres a anunțat în iunie 2022 că va iniția o ieșire controlată din Rusia. La încheierea tranzacției, Nokian Tyres își încheie toate operațiunile în Rusia, iar personalul companiei din Rusia se va transfera noului proprietar.

Nokian Tyres operează în Rusia din 2005. În 2021, aproximativ 80% din anvelopele pentru autoturisme ale companiei au fost produse în Rusia, iar zona de afaceri Rusia și Asia au reprezentat aproximativ 20% din vânzările nete ale Nokian Tyres.

Ieșirea din Rusia va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Nokian Tyres. Întreruperea furnizării de anvelope din Rusia va avea un impact negativ asupra vânzărilor, în special în Europa Centrală, în următorii doi-trei ani. Pentru a-și asigura aprovizionarea cu produsele, Nokian Tires a continuat să-și crească capacitatea fabricilor din Finlanda și SUA și continuă să investească în noua capacitate de aprovizionare în Europa.

Efectele financiare ale plecării din Rusia

Ca parte a ieșirii din Rusia, în al doilea trimestru al anului 2022 au fost înregistrate deprecieri de -280,7 milioane EUR aferente activelor rusești și o reducere a valorii de -20,0 milioane EUR a creanțelor privind impozitul amânat în Rusia. Datorită incertitudinilor semnificative, Implicațiile contabile finale, inclusiv diferențele de conversie, printre altele, pot fi evaluate numai atunci când tranzacția a fost finalizată în mod corespunzător.

Activele Nokian Tyres în Rusia și Belarus, excluzând elementele fiscale și financiare, s-au ridicat la 574,5 milioane EUR după deprecieri și reduceri la sfârșitul celui de-al doilea trimestru și la 590,4 milioane EUR la sfârșitul celui de-al treilea trimestru din 2022. Activele nete în Rusia și Belarus, excluzând datoria netă, se ridica la 480,3 milioane EUR la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2022. Sezonalitatea fondului de rulment și momentul închiderii, printre altele, afectează valoarea activului net al Rusiei și Belarusului și, prin urmare, numerarului. contraprestația primită din tranzacție. 

Nokian Tyres a apreciat că atât cota capitalurilor proprii a Grupului (64,0% la 30.9.2022), cât și rata de viteză (22,2% la 30.9.2022) rămân la un nivel bun după cesionare. Bilanțul solid al Grupului continuă să sprijine compania în construirea noului Nokian Tyres fără afaceri rusești.

 

×
Subiecte în articol: Nokian Tyres anvelope