x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firma de casă a Primăriei Sibiu câştigă contracte concurând de una singură

Firma de casă a Primăriei Sibiu câştigă contracte concurând de una singură

de Cristian Anton    |    25 Ian 2018   •   13:10
Firma de casă a Primăriei Sibiu câştigă contracte concurând de una singură

Aproape toate contractele importante puse la bătaie de Primăria Sibiu sunt câştigate, de ani de zile, de Geiger Transilvania SRL, unul din cei mai cunoscuţi constructori ardeleni. De cele mai multe ori, firma se asociază cu Electro Con Impex SRL, deţinută de familia unui apropiat al lui Klaus Iohannis. Cele două societăţi au început bine anul, primind încă un contract pentru care asocierea condusă de Geiger Transilvania a concurat de una singură. Administratorul companiei a fost anchetat de DNA la sesizarea unui primar din Iaşi, pentru că ar fi falsificat dosarul prin care s-a înscris la o licitaţie pentru lucrări din fonduri europene.

Municipiul Sibiu a atribuit pe 19.01.2018 un contract pentru modernizarea străzii Prelungirea Săcel, în urma unei cereri de oferte la care s-a înscris o singură firmă. Este vorba despre Geiger Transilvania SRL, care va primi pentru aceste lucrări 3.603.138,5 lei, fără TVA.

Lucrările constau în modernizarea a 880 metri de drum, canalizare, proiectare şi realizare iluminat public

Geiger Transilvania SRL are ca subcontractanţi pe Electro Con Impex SRL, Construcţii Feroviare Mureş SA şi Rapid Complex SRL.

Străzile de pământ din oraşul lui Iohannis

Geiger Transilvania SRL este una din firmele de casă ale Primăriei Sibiu, încă din perioada în care edil şef era actualul preşedinte Klaus Iohannis. În 2014, Geiger Transilvania încasa 22,7 milioane lei pentru reabilitarea unor străzi de pământ din oraş. În 2015, societatea primea alţi 6,9 milioane lei pentru modernizarea unor străzi din oraş, iar în 2016, a ocupat primul loc în topul companiilor cu cele mai importante contracte, cu 15,2 milioane lei primiţi pentru modernizarea străzilor de pământ, din fonduri europene.

28,7 milioane de lei este profitul net obţinut de firmă în ultimii cinci ani

În 2017, Geiger Transilvania a fost pe locul doi, cu 10,3 milioane lei, tot din bani europeni şi tot pentru străzi de pământ. Compania a raportat pentru ultimul an fiscal o cifră de afaceri de 91,7 milioane lei şi un profit net de peste trei milioane lei, cu 282 de angajaţi. Mult mai mic, însă, faţă de 2015, când a depăşit toate recordurile, cu un profit net de aproape 13,6 milioane lei.       

Majoritatea muşteriilor, din Mureşul natal

Sibiul este doar una din “pieţele” pe care activează Geiger Transilvania SRL. Firma cu sediul în localitatea mureşeană Cristeşti, pe o stradă care îi poartă numele, apare în evidenţele SEAP cu 108 contracte primite de la stat în ultimii zece ani.

Cifră 139.000.000 de euro este valoarea contractelor primite de Geiger Transilvania în ultimii zece ani

Cele mai mari au fost oferite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (12,5 milioane euro în februarie 2015 şi 11,5 milioane euro în iulie 2013), Primăria Târgu Mureş (11,1 milioane euro în martie 2014 şi 6,4 milioane euro în ianuarie 2013), Consiliul Judeţean Iaşi (8,3 milioane euro în iulie 2013) etc. Pe lista clienţilor se mai găsesc primării din Gheorghe Doja, Cristeşti, Mediaş, Avrig, Târnăveni etc, majoritatea din judeţul Mureş.  

Fals reclamat de primărie la DNA

Unic asociat al Geiger Transilvania SRL este persoana juridică Geiger Group România SRL din Bucureşti, deţinută, la rândul ei, de două firme din Germania- Geiger GmbH şi Wilhelm Geiger GmbH. Administratori sunt cetăţeanul german Georg Thomas Willy Geiger şi românul Loran Pal Fabian.

Loran Pal Fabian a fost anchetat pentru folosirea de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene

În 2014, Primăria Paşcani a sesizat DNA cu privire la un fals în acte descoperit în timpul analizării ofertei depuse de Geiger Transilvania SRL, prin Loran Pal Fabian, la o licitaţie pentru reabilitarea de străzi, din fonduri europene. Dosarul a fost plimbat de la DNA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi înapoi, până ce procurorii anticorupţie au clasat cazul.

Asociatul din anturajul lui Klaus Iohannis

Nu doar Geiger Transilvania atrage atenţia în aceste afaceri. Subcontractantul Electro Con Impex SRL din Sibiu a primit de-a lungul anilor câteva sute de contracte de la primărie, în valoare de circa cinci milioane lei, majoritatea prin încredinţare directă. Firma este patronată de familia lui Iosif Kober, cel mai longeviv consilier judeţean din Sibiu, unul din liderii Forumului Democrat German din România, cel care l-a dat pe Klaus Iohannis, preşedintele ţării.

 

×
Subiecte în articol: primaria sibiu contracte