x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele mari fac profit

Firmele mari fac profit

09 Noi 2004   •   00:00

CLASAMENT - Este necesara o noua lege, care sa promoveze holdingurile

Cele mai mari 100 de firme romanesti dupa cifra de afaceri au fost per ansamblu profitabile in 2003. Dupa sapte ani consecutiv cu pierderi, rata consolidata a profitabilitatii generale este pozitiva: +1,09%.
ADRIAN MIHAI

Click pentru a mari imaginea
AFACERI. SNP Petrom este compania romaneasca ce invarte cei mai multi bani
"Este un semnal al tendintei de convergenta cu topurile similare ale tarilor Uniunii Europene, care inregistreaza in toate cazurile valori pozitive ale profitabilitatii generale", apreciaza Cezar Mereuta, vicepresedinte al Centrului Roman de Modelare Economica (CRME), institutie ce a realizat studiul "Romania Top 100" pe baza bilanturilor economico-financiare oficial inregistrate. Cele 100 de companii au totalizat 26,19% din cifra de afaceri si 20,97% din profitul brut inainte de taxe realizate de companiile din Romania. Locul I a fost ocupat de SNP Petrom, cu o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de euro.

TELEFONIE. Dintre companiile cu capital majoritar privat, ISPAT Sidex s-a situat pe locul I, cu o cifra de afaceri de 1,08 miliarde de euro. Industria energiei electrice si termice si industria prelucratoare raman "sectoare problema" ale Topului 100, fiind singurul domeniu care, in ansamblu, inregistreaza pierderi. Proverbul "Ochii stapanului ingrasa vita" e argumentat si de cifrele statistice. Rata consolidata a profitabilitatii generale a companiilor cu capital majoritar privat din Top 100 este net superioara celor cu capital majoritar de stat, 1,78% fata de 0,28%. Operatorii de telefonie au fost printre premiantii clasamentului. RomTelecom, cu o cifra de afaceri de 774 milioane euro, s-a situat pe locul sase, iar Mobifon si Orange au ocupat pozitiile 10 si 12, cu 483 milioane de euro, respectiv 457 milioane de euro.

LEGISLATIE. "In perspectiva aderarii reiterez oportunitatea unei legislatii clare la holdinguri, care sa ofere posibilitatea cresterii puterii de negociere a companiilor si sa intareasca pozitia pe piata din perspectiva competitiei", considera Mereuta. "Problema holdingurilor este esentiala la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii. Holdingurile cu o activitate diversificata, formate din intreprinderi cu activitati diverse mici si mijlocii, pot sa le confere acestora flexibilitatea necesara din perspectiva competitiei dupa aderare", a intarit vicepresedintele CRME. "Trebuie sa regandim putin si legislatia in domeniu. Legea 31 (n.r. - Legea societatilor comerciale) eu nu o mai consider corespunzatoare pentru aceasta etapa de dezvoltare a economiei romanesti. Trebuie sa regandim problema holdingurilor ca o problema fundamentala pentru dezvoltarea societatilor", a confirmat Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului.

DEZVOLTARE REGIONALA
Click pentru a mari imaginea
"Un sistem fiscal echilibrat, reglementari ale exportului in regiunea balcanica si adoptarea legii holdingului vor ajuta la crearea conditiilor care sa permita dezvoltarea de retele regionale", a declarat Dinu Patriciu (foto), presedintele grupului Rompetrol, cel mai mare grup cu capital privat, dupa cifra de afaceri. Companiile romanesti ar trebui sa initieze programe de dezvoltare regionala in urmatorii doi ani, intrucat acest proces poate crea oportunitati importante in perspectiva integrarii in UE si va fi mult mai dificil de realizat dupa aderare. "In jurul Bucurestiului sunt peste 125 de milioane de locuitori, iar daca noi ne limitam la o piata de doar 22 de milioane, suntem marginiti", a adaugat Patriciu. El a precizat ca Romania trebuie sa ia masuri ca sa nu devina o piata de desfacere pentru produsele altora.
×
Subiecte în articol: economic