x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele mici nu fac bani. Lichiditate fragilă, risc de faliment

Firmele mici nu fac bani. Lichiditate fragilă, risc de faliment

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2015   •   00:53
Firmele mici nu fac bani. Lichiditate fragilă, risc de faliment
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Firmele din construcţii au realizat, în 2013, o cifră de afaceri totală de numai 11,7 miliarde lei, în scădere cu 22%, comparativ cu anul anterior, conform ultimelor date publicate de Ministerul de Finanţe.

Peste 85% dintre firmele care activează pe acestă piaţă au cifră de afaceri sub un miliard de euro şi realizează doar 6% din veniturile din sector. Restul de 282 de compani generează aproximativ 94% din bani, se arată într-un studiu realizat de Coface.

Principla problemă este lipsa fondurilor publice care a blocat o mare parte din lucrări. „Situaţia companiilor din construcţii confirmă dependenţa foarte ridicată de încasările creanţelor de la stat şi nivelul cheltuielilor publice alocate pentru reluarea proiectelor de investiţii”, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface România.

Jumătate dintre companiile care activează în acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, iar 34% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârşitul anului 2013. Peste 48% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, aproape 30% dintre acestea trecand din profit in pierdere.În pofida acestui fapt, rezultatul net consolidat la nivel sectorial a înregistrat o dinamică crescătoare, ceea ce indică faptul că profiturile mari s-au înregistrat, cu precădere, în rândul companiilor lideri din sector, se mai arată în studiul citat.

Reducerea investiţiilor publice în construcţia de drumuri şi autostăzi a împins spre faliment multe firme. Una din patru firme are probleme finaciare grave. Pe piaţă au rezistat numai companiile mari cu cifră de afaceri peste un miliard de euro. Probabilitatea de faliment este încă foarte crescută, doar 2 din 10 companii prezintă un risc de insolvenţă mic.

×