x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fiscul a întârziat modernizarea RAFO

Fiscul a întârziat modernizarea RAFO

24 Mar 2009   •   00:00

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întârziat modernizarea RAFO cu un an şi jumătate prin procesele declanşate şi, ca urmare, societatea a solicitat acum garanţii de stat pentru un credit de 300 de milioane de euro, ne-a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul din societate.



"Fiscul ne-a întârziat programele cu un an şi jumatate. Noi plătisem toate datoriile înscrise în tabelul creditorilor, apoi Fiscul a mai venit să plătim penalităţi de alte 100 de milioane de euro şi ne-am judecat şi am câştigat. Dar a durat mult. Acum avem alte câteva mici probleme cu Vama şi cu Ministerul Economiei, pentru sume de 4-5 milioane de euro" a mai spus el.

RAFO a solicitat într-o întâlnire cu premierul Emil Boc garanţii guvernamentale pentru un credit de 350 de milioane de euro, necesare terminării programului de modernizare. "Băncile nu mai dau credite aşa mari fără garanţia statului" a completat el.

 Din următoarele zile peste 4.000 de oameni vor lucra la RAFO pentru construcţii-montaj la modernizarea rafinăriei, faţă de cei 1.300 la momentul actual. Aceasta va fi pornită în trimestrul al patrulea al acestui an sau cel târziu în primul semestru din 2010. Premierul l-a desemnat pe consilierul său Dan Lazăr să se ocupe de problemă.

În urmă cu două zile, Curtea de Apel Braşov a respins recursul formulat de compania britanică Glencore, furnizor de ţiţei al rafinăriei, care dorea înscrierea în tabelul creditorilor a unei creanţe de 75 de milioane de dolari, problemă ce bloca reorganizarea societăţii. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

×
Subiecte în articol: economic