x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fitch a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva negativă

Fitch a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva negativă

24 Apr 2021   •   07:54
Fitch a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva negativă
Sursa foto: Hepta

Agenția de rating Fitch a publicat vineri anunțul de reconfirmare a rating-ului aferent datoriei guvernamentale a României pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și a perspectivei negative, a anunțat Ministerul Finanțelor.

„Decizia de a reconfirma poziția României în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) este susținută atât de nivelul moderat al datoriei publice, cât și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare față de țările comparabile”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Conform acestuia, în evaluarea realizată, Fitch menționează atenuarea riscurilor pe termen scurt prin inițiativele guvernului referitoare la salarizarea personalului din sectorul public și la modificarea legii pensiilor și „recunoaște eforturile de consolidare fiscală și planurile guvernului de implementare a reformelor”. „Totodată, apreciază că România se bucură de un management solid al datoriei publice”, au mai transmis reprezentanții ministerului.

Aceștia mai susține că, în opinia agenției, economia României va înregistra o creștere medie de 5,8% în perioada 2021-2022, peste media țărilor din aceeași categorie de risc, datorită impulsului puternic al investițiilor și a redresării treptate a exporturilor și a consumului privat.

„Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sunt stabilizarea ponderii datoriei publice în PIB pe termen mediu, ca urmare a implementării eficiente a unor reforme în domeniul cheltuielilor publice și a unor planuri credibile de creștere a veniturilor, precum și îmbunătățirea susținută a nivelului datoriei externe”, se mai arată în comunicat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Fitch Ratings