Compania Nationala Posta Romana se privatizeaza, decizia luata de catre Guvern fiind una ireversibila, a declarat miercuri, la finalul sedintei Executivului, Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice.
"Strategia de privatizare a Postei Romane a fost aprobata astazi in Guvern. Este prevazuta privatizarea in proportie de minimum 20%. Trebuie facute evaluari de catre consultantul de specialitate si intr-un timp rezonabil, cateva saptamani, vor fi facute si asemenea evaluari. In momentul acesta nu dispunem decat de strategie, de pasii care vor fi facuti in procesul de privatizare. Decizia este, oricum, ireversibila: Posta se privatizeaza", a mentionat ministrul Finantelor.
Conform proiectului de HG publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, va fi angajat un consultant international specializat pentru privatizarea CNPR, care va fi realizata prin majorarea capitalului social cu cel putin 20%.
Consultantul international special va putea face propuneri de modificare si completare a strategiei de privatizare.
Cheltuielile legate de plata componentei fixe a onorariului pentru consultantul international si a componentei variabile a onorariului, aferenta platii din valoarea totala a tranzactiei de care beneficiaza CNPR, cheltuielile pentru plata unor firme de avocatura angajate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, precum si cele pentru pregatirea si realizarea privatizarii, inclusiv cele legate de publicitate, vor fi suportate de catre societate, conform proiectului de act normativ.
Proiectul prevede ca procesul de privatizare se va face prin majorarea capitalului social prin aport de capital privat, in cadrul careia va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de actiuni nou emise, urmare a majorarii cu minim 20% a capitalului social existent al Companiei Nationale Posta Romana S.A.
Totodata, proiectul de act normativ prevede constituirea unei comisii de acceptanta a procesului de privatizare, a unei comisii de pregatire, coordonare si monitorizare a procesului de privatizare si a secretariatelor tehnice aferente, principalele atributii a comisiei de acceptanta a procesului de privatizare si componenta acesteia.
Conform Memorandumului cu Fondul Monetar International, autoritatile se angajasera sa gaseasca, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din actiunile CNPR, in urma unei majorari a capitalului social. Termenul initial pentru privatizarea Postei Romane, prin majorare de capital social, era sfarsitul lunii martie 2012.
CNPR si-a diminuat pierderile considerabil in ultimul an, de la 28 de milioane de euro in 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011. In ianuarie 2012, compania a raportat un profit brut de 1,4 milioane de euro, cu 16,6% mai mare decat cel inregistrat in luna decembrie a anului precedent