x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI da preturile peste cap

FMI da preturile peste cap

de Vali Blanaru    |    23 Iun 2005   •   00:00
FMI da preturile  peste cap

Guvernul a cedat in fata presiunilor FMI: de anul viitor TVA va fi majorata de la 19% la 22% pentru a strange mai multi bani la buget. Majorarea taxei pe valoare adaugata va duce la cresterea preturilor care, in cele din urma, va insemna o majorare a ratei inflatiei pe 2006 de 6%.

Guvernul a cedat in fata FMI: de anul viitor TVA va fi majorata de la 19% la 22%. Majorarea taxelor va duce la cresterea preturilor care in cele din urma va insemna cresterea inflatiei.

Principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, la 1 ianuarie 2006, de la 19% la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%, a declarat ministrul Finantelor, Ionut Popescu, citat de Mediafax. La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu spune ca vor trebui refacute calculele prinvind rata inflatiei pe 2006. "Majorarea TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra ratei inflatiei", a declarat ieri guvernatorul BNR.

NEGOCIERI. O delegatie a FMI, condusa de negociatorul-sef al Fondului in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, se afla la Bucuresti pentru evaluarile 2 si 3 la acordul stand-by. Expertii FMI au analizat evolutia incasarilor bugetare in urma introducerii cotei unice. Popescu spune ca prin cresterea TVA se vor majora incasarile bugetare astfel incat sa se asigure fonduri pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Veniturile la bugetul de stat au scazut de la 30% la 29% ca pondere in produsul intern brut, dupa aplicarea cotei unice de impozitare a veniturilor si profitului. In statele din Uniunea Europeana, acest indicator se apropie de 40% din PIB, in timp ce in Bulgaria este de 36% din PIB.

EFECTE. In afara de cresterea ratei inflatiei, majorarea TVA va avea drept rezultat reducerea consumului. "Desi poate parea sadic sa vorbesti despre asa ceva intr-o tara ca Romania, consumul a crescut accentuat in ultima perioada, in principal ca urmare a dezvoltarii sistemului de credit de consum, a salariilor majorate la sfarsitul anului trecut si, partial, a introducerii cotei unice de impozitare", a spus Ionut Popescu.

Majorarea TVA va fi corelata cu un program de reducere a contributiilor de asigurari sociale. Guvernul spera ca nivelul CAS sa poata fi redus inca de anul viitor cu cinci procente fata de cota actuala, principala varianta luata in calcul fiind insa diminuarea cu doua sau trei puncte procentuale anual.

Isarescu crede ca autoritatile impreuna cu economistii trebuie sa stabileasca o strategie pe termen mediu si lung privind politica fiscala. "Sunt necesare discutii extrem de serioase, nu pe bucatele, cum avem tendinta sa o facem, cu titluri mari pe prima pagina, despre un nou tsunami al preturilor prin majorarea TVA", a adaugat Isarescu.

SCRISORI. Vineri, autoritatile romane si expertii FMI vor semna un memorandum suplimentar de politici economice, in care vor fi introduse toate aceste modificari ale fiscalitatii. Misiunea FMI va reveni in Romania, in septembrie sau octombrie, pentru o noua evaluare a acordului si pentru analizarea proiectului de buget pentru 2006. Monitorizarile vor continua pana in toamna anului viitor, cand este prevazuta incheierea acordului cu FMI.

ANUL ACESTA: INFLATIE DE 7,5%
Cresterile de preturi cauzate de majorarea in avans a accizelor nu au ramas fara efect. "Nivelul inflatiei pentru acest an, discutat si convenit in negocierile din aceste zile cu expertii FMI, este de 7,5%, cu 0,5 puncte mai mare decat cel stabilit initial", au declarat surse apropiate negocierilor cu expertii FMI. Cresterea a fost confirmata si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Tinta de inflatie pentru acest an ar putea suferi o usoara modificare ca urmare a impactului majorarii in luna aprilie a preturilor administrate", a declarat, ieri, Mugur Isarescu. "Depasirea target-ului de 7% nu va fi una importanta", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a explicat ca principala cauza pentru o eventuala depasire a tintei o reprezinta majorarea neasteptata a tarifului la gaze naturale, in luna aprilie. In luna iulie va fi anuntata marja de variatie pentru tinta inflatiei in 2005, de 7%, iar din august banca centrala va trece la tintirea directa a inflatiei. Pentru acest an, Isarescu mai mizeaza pe utilizarea cursului de schimb al monedei nationale pentru combaterea puseelor inflationiste. Potrivit acestuia, BNR va continua masurile de descurajare a creditului in valuta, in vederea limitarii vitezei de crestere.
×
Subiecte în articol: isărescu economic inflaţiei majorarea