x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne ia astăzi economia la control

FMI ne ia astăzi economia la control

de Daniela Ivan    |    27 Iun 2011   •   09:45

Prima evaluarea a noului acord, de tip preventiv, dintre Romania si Fondul Monetar International va avea loc astazi la Washington, la ora 11.30 a.m, ora 18.30 in Romaniei, potrivit programului publicat pe pagina de Internet a institutiei. Acest acord se ridica la 3,6 miliarde de euro, iar banii pot fi accesati numai daca apar situatii neprevazute, cum ar fi fi un atac asupra monedei nationale, declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere. O astfle de situatie s-ar putea crea daca bancile grecesti s-ar retrage din Romania, caz in care BNR ar fi nevoit sa intervina si sa cumpere aceste banci. O alta problema ar putea fi in cazul in care Trezoreria ar esua, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile de pe piata interna si externa. In aceste conditii, toata suma, de circa 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei.

De ce este important sa trecem cu bine de fiecare evaluare? Daca tintele stabilite pentru fiecare evaluare nu vor fi atinse, atunci banii nu vor putea fi accesati, in caz de nevoie. Mai mult, daca la o evaluare delegatia FMI va constata ca Guvernul nu si-a facut treaba nu vor mai putea fi accesate nici transele ulterioare, care au fost aprobate, dar neutilizate.

La inceputul lunii mai, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat ca va propune Board-ului FMI punerea la dispozitia Romaniei a primei transe din imprumutul total de 3,6 miliarde de euro, transa in valoare de 475 de milioane de euro. Pentru acesta transa, Guvernul s-a angajat, in scrisoarea de intentie pentru noul acord cu FMI, sa adopte ordonanta privind restructurarea ANAF, sa prezinte o noua formula de calcul a tarifelor la gaze naturale, sa centralizeze toate arieratele companiilor de stat. Daca primele doua masuri pot fi bifate cu succes, evaluarea arieratelor ar putea ridica multe semne de intrebare.

O noua misiune de evaluare a Fondului Monetar International va veni in Romania in jurul datei de 20 iulie, pentru a analiza progresele inregistrate in angajamentele asumate de autoritatile romane, au declarat surse guvernamentale.

×