O misiune a Fondului Monetar Internaţional este aşteptată să sosească astăzi în Bosnia, pentru trei săptămâni de negocieri cu privire la un acord stand-by în valoare de un miliard de euro, pentru acoperirea necesităţilor de finanţare ale Bosniei, informează Reuters, citată de Agerpres.
Misiunea FMI va începe discuţiile la Banja Luka, principalul oraş din Republica Srpska, urmând ca la data de 20 aprilie să se deplaseze la Sarajevo pentru discuţii cu oficialii guvernamentali ai Federaţiei Croato-Musulmane.Guvernatorul Băncii centrale a Bosniei, Kemal Kozaric, a declarat că Bosnia ar putea trage până la un miliard de euro de la FMI, echivalentul a opt procente din Produsul Intern Brut pe 2008.
Fosta republică iugoslavă, formată din două entităţi independente, Bosnia se confruntă cu un deficit de fonduri în condiţiile în care criza internaţională a redus veniturile la bugetul de stat. Deosebit de lovită este în special Federaţia Croato-Musulmană care a strâns deja datorii pe termen scurt în valoare de 71 milioane euro de la băncile locale pentru a acoperi plăţile restante din 2008. Aproape o cincime din cheltuielile de 972 milioane de euro prevăzute în bugetul Federaţiei au fost alocate pentru plata arieratelor de anul trecut, în condiţiile în care în primele două luni ale acestui an veniturile au scăzut cu 13,3 procente faţă de perioada similară a anului trecut. Federaţia Croato-Musulmană cheltuie anual 232 milioane de euro pentru pensii şi asigurările sociale ale veteranilor care au luptat în războiul 1992-1995 cu Serbia.
Cea de a doua entitate a Bosniei, Republica Srpska, are o situaţie ceva mai bună deoarece are aproximativ 500 milioane de euro din privatizarea firmelor sale de telecomunicaţii şi petrol, prin care să susţină bugetul de 852 milioane euro.
Între 1998 şi 2004, Bosnia a încheiat două acorduri stand-by cu FMI, în valoare de 240 milioane de dolari. În prezent Bosnia are datorii externe de trei miliarde de dolari, echivalentul a 17 procente din Produsul Intern Brut. Pentru 2009 este prognozată o creştere economică de 5,5 procente şi o inflaţie de 7,4 procente, însă aceste cifre vor fi cu siguranţă revizuite în scădere.
Vizita misiunii FMI în Bosnia este un ultim semnal al răspândirii dificultăţilor economice în zona Balcanilor. Serbia a încheiatdeja un acord de trei miliarde de euro cu FMI, iar Muntenegru şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia se gândesc şi ele la un aranjament cu Fondul. (V.A.)