x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI vrea mai multi someri

FMI vrea mai multi someri

28 Ian 2005   •   00:00

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au solicitat majorarea numarului de salariati care vor fi disponibilizati in industria miniera pana la 6.500 de persoane si cresterea tarifelor la electricitate, gaze naturale si energie termica, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.

DISPONIBILIZARI. Potrivit calculelor FMI, circa 6.500 de mineri ar trebui sa ramana fara loc de munca
El a aratat ca discutiile incepute joi de catre oficialii FMI si cei ai Ministerului Economiei si Comertului (MEC) vor continua si in zilele urmatoare. "La disponibilizati, dupa unele calcule facute de domniile lor, ar fi nevoie de circa 6.500, cu 1.400 mai mult decat in prezent. Este o cifra cu care nu am fost de acord", a spus Seres.

NEGOCIERI. In ceea ce priveste cresterea preturilor la utilitati, ministrul Economiei a precizat ca discutiile nu au fost inca finalizate. "Urmeaza sa avem o intalnire detaliata pe cifre si pe scenarii si dupa aceea sa luam o decizie in acest sens. Nu au precizat o cerinta expresa in ceea ce priveste cresterea preturilor la utilitati", a spus Seres.

El a mai aratat ca reprezentantii Fondului s-au aratat interesati si de situatia bugetelor societatilor aflate in portofoliul MEC, cerand in plus o reactualizare a acestora si prezentarea modalitatilor de calcul avute in vedere de minister.

SALARII. De asemenea, oficialii FMI au solicitat mai multe date legate de programul de privatizare si reducerea cresterilor salariale in unitatile coordonate de MEC.

"S-a convenit ca la inceputul saptamanii viitoare sa continuam aceste discutii, de data aceasta mult mai detaliat", a spus Seres. O delegatie de experti ai FMI a sosit marti la Bucuresti, pentru a discuta cu autoritatile romane politicile economice din acest an. Echipa, condusa de negociatorul-sef al Fondului pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe, va realiza evaluarile doi si trei ale Acordului stand-by.

×
Subiecte în articol: economic