x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea pierde încă un proces cu avocata Ioana Sfîrâială

Fondul Proprietatea pierde încă un proces cu avocata Ioana Sfîrâială

22 Noi 2012   •   20:26
Fondul Proprietatea pierde încă un proces cu avocata Ioana Sfîrâială

Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul formulat de avocata Ioana Sfîrăială, acţionar minoritar al Fondului Proprietatea, într-un dosar în care Tribunalul i-a respins acesteia o cerere de anulare a deciziei AGA din noiembrie 2011 prin care a fost modificată modalitatea de calcul a drepturilor de vot la FP.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, recursul acţionarului minoritar, a casat "în tot sentinţa atacată" şi a trimis cauza "spre rejudecarea acţiunii în anulare hotărârii AGA". La primul termen, în 29 iunie, administratorul Fondului Proprietatea a aflat că dosarul vizează atacarea unei hotărâri AGEA de modificare a statutului societăţii aprobat de acţionari în 23 noiembrie 2011.

Cea mai importantă modificare de atunci a vizat trecerea la modalitatea de calul a drepturilor de vot pe principiul "o acţiune oferă un drept de vot". Anterior, acţionarii care deţineau sub 1% din acţiuni aveau drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu.

În cazul participaţiilor între 1% şi 3%, posesorii aveau un vot la două acţiuni, iar pachetele cuprinse între 3% şi 5% asigurau un singur vot la trei acţiuni. Dacă un acţionar deţinea mai mult de 5% din capitalul FP, diferenţa peste pragul de 5% nu conferea niciun drept de vot. Totodată, statul avea dreptul să voteze cu toate acţiunile pe care le deţinea.

Procese pe bandă

Avocatul Ioana Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Avocata a obţinut la Tribunalul Bucureşti (în decembrie 2011) şi, respectiv, la Curtea de Apel Bucureşti (în octombrie 2012) anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Ulterior, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

Străinii deţin majoritatea acţiunilor la FP

O nouă reconfirmare a tuturor deciziilor AGA este şi pe ordinea de zi a adunării generale programate pentru vineri, 23 noiembrie. La finele lunii octombrie, investitorii străini deţineau 51,49% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Fondul american de hedging Elliott Associates deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului.

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea