x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri structurare: Maxim 5 miliarde de euro, absorbiţi în 2010

Fonduri structurare: Maxim 5 miliarde de euro, absorbiţi în 2010

de Daniela Ivan    |    04 Mar 2010   •   00:00

Deşi au fost aprobate 4.000 de proiecte din fonduri structurale, în valoare de nouă miliarde euro, au fost semnate numai 2.800 de proiecte în sumă de cinci miliarde euro, a declarat secretarul de de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.



Cele cinci miliarde reprezintă potenţialul de absorbţie din acest an şi până în acest moment s-au făcut plăţi efective în cuantum de 700 milioane euro. Agricultorii au depus proiecte de 1,5 miliarde de euro în cadrul programelor finanţate de Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), însă băncile au oferit finanţare doar pentru 300 de milioane de euro.

"Cerem băncilor să creeze produse bancare specifice pentru agricultură, pentru că aici există si posibilitatea de garantare de la Fondul de Garantare Agricolă, iar domeniul agricol este unul finanţabil şi, să nu uităm, singurul care a înregistrat o creştere economică în 2009", a spus Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vestea bună este că băncile vor putea acorda IMM-urilor, începând de săptămâna viitoare, garanţii de până la 2,5 miliarde euro, plafonul maxim permis de legislaţia europeană, în baza unui mandat special de la Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat şeful Fondului, Aurel Şaramet. El a mai adăugat că săptămâna viitoare va lansa un produs care să susţină dialogul între bancă şi client, care să permită băncilor ca prin mandat de la FNGCIMM să acorde garanţii de până la 2,5 milioane de euro, în maxim două zile, cu respectarea unei grile minime.

×
Subiecte în articol: redactie