x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Formularul 600, cinci în unul

Formularul 600, cinci în unul

de Daniela Ivan    |    14 Feb 2018   •   14:57
Formularul 600, cinci în unul
Sursa foto: Karina Knapek

Ministerul Finanţelor va face publică mâine prima variantă a noului Formular 600 care reglementează modalitatea în care liber-profesioniştii îşi plătesc contribuţiile sociale. Vechiul formular, cel care a stârnit haos şi nemulţumire, a fost amânat până la 15 aprilie.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că a reuşit să găsească rezolvarea problemelor care au dus la haos luna trecută, când românii au fost obligaţi să depună Declaraţia 600 la Fisc. Şeful de la Finanţe a spus că noul formular va comasa alte cinci, printre care şi Declaraţia 600, însă nu a precizat care sunt celelalte patru. Cu siguranţă este vorba şi de Declaraţia 200 privind veniturile realizate în România, cea care stă la baza deciziilor de impunere anuale pentru profesiile liberale.

Se schimbă şi baza de impozitare

Teodorovici a mai precizat că noul formular va veni şi cu o altă modalitate de calcul a bazei de impozitare. Rămâne de văzut cum va arăta această metodologie, având în vedere că ea trebuie să respecte prevederile din noul Cod Fiscal privind transferul contribuţiilor şi să nu bage mâna nici în buzunarul liber-profesioniştilor, nici în conturile firmelor cu care aceştia colaborează. Pentru a nu se repeta istoria cu vechiul formular, Teodorovici spune că, după ce documentul va fi prezentat în Guvern, va fi discutat în Comisia de Dialog Social, pentru a primi avizul de aprobare. Abia după aceea va fi aprobat

„După ce vom avea o discuţie la nivel de Guvern şi va fi agreat, apoi începe discuţia publică pe fiecare propunere în parte, să vedem dacă mai sunt şi alte propuneri. Eu zic că săptămâna asta e gata mecanismul la Ministerul de Finanţe. Va fi o comasare de formulare pentru persoane fizice. Sunt cinci formulare de acest tip. Vom încerca o comasare la unul singur” Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor

Este timp suficient

Guvernul are timp până la 15 aprilie să găsească un mecanism simplu şi nebirocratic prin care liber-profesioniştii să-şi declare veniturile. Teodorovici spune că acest act normativ va fi aprobat probabil în prima parte a lunii martie, astfel încât nimeni să nu fie afectat nici de primul termen de plată şi nici de ceea ce urmează. “Lumea să stea liniştită. Nu-şi va pierde nimeni calitatea de asigurat. Vom veni cu o ordonanţă de urgenţă înainte de cele 90 de zile, astfel încât nimeni să nu-şi piardă calitatea de asigurat", a precizat ministrul Finanţelor.

×
Subiecte în articol: formularul 600 cinci in unu