x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fostul Rompetrol va trece de la kazahi la chinezi

Fostul Rompetrol va trece de la kazahi la chinezi

de Adrian Stoica    |    16 Dec 2015   •   16:30
Fostul Rompetrol va trece de la kazahi la chinezi
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

China Energy Company a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, fostul Rompe¬trol, potrivit informaţiilor din presa internaţională. Compania din Kazahstan a confirmat tranzacţia prin care averea Rompetrol, moştenită de la Dinu Patriciu, va ajunge în proprietatea chinezilor.

Firma din China va deţine în România o reţea de distri¬buţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distri¬buţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 7 depozite. În plus, va intra şi în posesia a două rafi¬nării, Petromidia Năvodari (cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an) şi Vega Ploieşti (capacitate de procesare de 0,2 milioane tone ţiţei/an). Data la care se va face efectiv tranzacţia nu se ştie, însă KMG International (parte a companiei KazMunayGas) a confirmat ştirea transmisă de presa internaţională. „Salutăm încheierea as-tăzi la Beijing a memorandu¬mului de înţele¬gere între com-pania naţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limited pentru crearea şi dezvoltarea la nivel internaţional a unui parte¬neriat strategic în sectorul de petrol şi gaze”, se arată într-un comunicat al companiei. China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cu un plan ambiţios de construcţie de linii ferate, autostrăzi, facilităţi de petrol şi gaze, reţele electrice şi alte legă¬turi cu ţările din Asia Centrală, Vestică şi de Sud.

Afacerile cu ţiţei, în scădere
KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajaţi, care este responsabil pentru 27% din producţia de petrol a Kazahstanului, este în căutare de noi surse de finanţare, în condiţiile în care scăderea preţului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor.

Cifra de afaceri a KMG a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 25%, de la 10,3 mili¬arde de dolari în aceeaşi peri¬oadă a anului trecut, la 7,7 miliarde de dolari, pe fondul prăbuşirii preţului la ţiţei.
Tranzacţia este estimată la maximum un miliard de dolari şi face parte dintr-un pachet mai mare de 4 miliarde de dolari, în dome¬niile petrolului, telecomunicaţiilor şi nuclear.
Rompetrol a fost înfiinţată în anul 1974 ca să exporte know-how-ul românesc în domeniul industriei de petrol şi gaze în Libia, Iordania, Yemen şi Egipt. După revoluţie, în 1998, a fost cumpărată de Dinu Patriciu şi, ulterior, în 2007, vândută către compania kazahă.
 

×