x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fraudele SAPARD ajung la PNA

Fraudele SAPARD ajung la PNA

18 Aug 2004   •   00:00

Peste 20 de dosare de finantare au fost anulate, pana in prezent fiind semnalate situatii de conflict de interese in cazul a 139 de proiecte SAPARD, a anuntat ieri directorul general al Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu.

CRISTIAN IONITA

Mai multe dosare la care au existat suspiciuni de frauda la nivelul institutiei, dar si in urma unor sesizari, au fost transmise Parchetului National Anticoruptie (PNA). "Sunt suficiente dosare trimise la PNA. Au fost suspici-uni de frauda atat din partea Agentiei, cat si alte sesizari primite pe parcursul timpului", a adaugat directorul.

CONFLICTE. In cazul conflictelor de interese, "unele au avut consecinte financiare, dar s-au recuperat circa 600 milioane de lei", a explicat Corbu, adaugand ca, in acelasi timp, a fost preintampinata plata unei sume de circa 17 miliarde de lei.

Potrivit sefului Agentiei, exista si cazuri in care conflictul de interese a fost eliminat, iar investitiile au fost continuate. In alte cazuri, firmele au renuntat la proiecte, intrucat nu mai au capacitatea financiara pentru a asigura realizarea investitiilor.

Prin programul SAPARD, Romania are acces la fonduri UE de aproximativ un miliard de euro in perioada 2000-2006. Jumatate din sumele necesare pentru derularea proiectelor reprezinta finantare interna.

SUSPECTI

"Sunt suficiente dosare trimise la PNA. Au fost suspiciuni de frauda atat din partea Agentiei, cat si alte sesizari primite pe parcursul timpului" - Gheorghita Corbu, director general al Agentiei SAPARD
×
Subiecte în articol: economic