x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Frigul a alungat turistii de la mare

Frigul a alungat turistii de la mare

de Iohanna Onaca Purdea    |    14 Iun 2005   •   00:00
Frigul a alungat turistii de la mare

Vremea rece si ploile i-au tinut pe turisti departe de litoral in prima jumatate a lunii iunie. De maine, o parte dintre hotelieri vor majora tarifele la cazare cu circa 10%-15%.

Vremea rece i-a tinut pe turisti departe de litoral in prima jumatate a lunii iunie, iar agentiile de turism se plang ca vanzarile au mers slab pentru aceasta perioada. Cu toate acestea, unii hotelieri vor majora preturile de la 15 iunie, in medie, cu circa 10-15%.

Desi a venit vremea concediilor, in primele saptamani ale lunii iunie romanii nu s-au prea inghesuit sa plece la mare, de vina fiind ploile si temperaturile mai scazute. Vanzarile de bilete pe litoral au fost mai slabe fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa agentiile se asteapta ca numarul turistilor care aleg statiunile de la malul marii sa creasca in lunile iulie si august. "Incepand cu primele plecari din iunie si pana la sfarsitul lunii iunie, vanzarile pe litoral, pe ansamblu, sunt cu 40% mai reduse fata de aceeasi perioada a anului trecut", ne-a declarat Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). De vina a fost vremea rea, dar si faptul ca multe dintre firmele care acordau compensari pentru concedii au renuntat la acest sistem, dupa cum ne-a explicat presedintele ANAT. "Anul trecut, pentru luna iunie am vandut circa 50-60% din biletele la hotelurile unde aveam contract, insa anul acesta pentru iunie am vandut doar 30%", a afirmat directorul unei agentii de turism de pe litoral.

TURISTI IN IULIE. Daca primele saptamani de vara nu au adus prea multi bani agentiilor de turism si hotelierilor, acestia se asteapta ca turistii sa impanzeasca litoralul in urmatoarele doua luni, chiar in ciuda preturilor mai ridicate. "Vanzarile pentru luna iunie pe litoral au fost mai slabute, din cauza vremii, insa clientii si-au facut rezervari pentru lunile iulie si august. In schimb, in aceasta perioada s-au vandut foarte bine excursiile in Creta, precum si in Barcelona sau Costa Brava", ne-a declarat Roxana Balcescu, director executiv al CMB Travel.

PRETURI. Asa cum ne-am obisnuit deja, odata cu inaintarea inspre varful sezonului estival, si tarifele la cazare si servicii mai urca putin. De la jumatatea acestei luni, o parte dintre hotelierii de pe litoral majoreaza tarifele, in medie, cu circa 10-15%. De exemplu, daca pana acum o noapte de cazare cu mic dejun, la un hotel de trei stele din Eforie Nord costa in jur de 780.000 de lei, de maine veti plati pentru aceeasi camera aproape 900.000 de lei. Tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de patru stele, in statiunea olimp urca de la 1.096.000 de lei la 1.228.500 de lei. Pretul unui sejur de sase zile la un hotel de trei stele din Mamaia a urcat de la 4.460.000 de lei la 4.814.000 de lei de persoana.

TRENURI MAI PUTINE
Turistii care vor sa mearga in aceasta perioada la mare au mai putine trenuri la dispozitie decat de obicei. Anul trecut, pe perioada verii, din Bucuresti spre litoral circulau sapte trenuri cu regim permanent, la care se adaugau si cele sezoniere. In prezent, pe perioada grevei, calatorii care vor sa plece din Bucuresti catre litoral au la dispozitie un rapid si un accelerat catre Constanta, precum sI un tren rapid pe relatia Bucuresti-Mangalia.
×
Subiecte în articol: economic iunie perioada litoral