x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Furnizorii ne-au scumpit gazul pentru că tot ei nu şi-au îndeplinit obligaţiile

Furnizorii ne-au scumpit gazul pentru că tot ei nu şi-au îndeplinit obligaţiile

de Daniel Ionaşcu    |    16 Oct 2012   •   18:35

O parte dintre furnizorii de gaze naturale nu şi-au înregistrat iarna trecută obligaţiile de înmagazinare, motiv pentru care costurile ridicate cu importurile înregistrate în perioada de ger năpraznic au fost incluse în septembrie 2012, când ANRE a majorat cu 5% preţul plătit de populaţie şi cu 10% cel plătit de industrie.

Informaţiile au fost prezentate verde-n faţă de către Rodin Traicu, secretar de stat în ministerul Economiei, după prima întâlnire a Comandamentului de iarnă 2012-2013.
"Iarna trecută, o parte dintre furnizori nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care le aveau vizavi de stocarea de gaze şi au fost făcute analize referitoare la preţurile deosebit de mari cu care au făcut importuri. Au venit după aceea să li se recunoască preţurile mari la care au importat, nu li s-au recunoscut atunci şi li s-au recunoscut acum, în septembrie, când a crescut preţul energiei cu 5%", a declarat oficialul. El a mai precizat că nu ştie dacă respectivii furnizori au fost sancţionaţi.

Scumpirea a fost impusă de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), deşi nu se afla în calendarul de liberalizare. Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI, a motivat scumpirea prin faptul că "formula de preţ" pentru gaze nu a fost aplicată. Acum vedem şi de ce.

În fapt, informaţiile au apărut în presă chiar de la începutul anului, însă aceasta este prima recunoaştere oficială. Potrivit Romgaz, în iarnă un număr de 24 de operatori nu şi-au realizat obligaţiile de înmagazinare. Conform acestora, E.ON România a depozitat 276 milioane de metri cubi în depozitele Romgaz, faţă de 649 milioane cât ar fi trebuit. De asemenea, GdF SUEZ România a stocat la Romgaz doar 377 milioane de metri cubi, faţă de obligaţia de 798 milioane. În urma scandalului public, ANRE a demarat controale la operatori, iar E.ON şi GdF au justificat atunci că şi-au îndeplinit obligaţiile prin contracte încheiate cu alţi furnizori.

Pentru ca în acest an situaţia să nu se repete, autorităţile au cerut creşterea producţiei pe cărbune în stocurile obligatorii şi reducerea pe gaze. Totodată, secretarul de stat Rodin Traicu a precizat că pe parcursul acestei ierni stocurile obligatorii sunt asigurate.

×