Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură antitrust împotriva OPCOM şi a Transelectrica pentru a investiga dacă operatorul singurei pieţe de tranzacţionare a energiei din România face abuz de poziţie dominantă.
Comisia se teme ca OPCOM ar putea discrimina companiile din cauza locului în care funcţionează, ceea ce încalcă articolul 102 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Bruxellesul investighează solicitarea OPCOM ca toţi participanţii la piaţa pentru ziua următoare şi cea intrazilnică să aibă un număr de înregistrare pentru TVA în România şi, în consecinţă, să aibă sediul în România.
Problema este simplă şi este legată de TVA: în România, din circa 80 de furnizori care tranzacţionează zilnic pe OPCOM, un număr de 30-38 sunt bazaţi în străinătate, potrivit unor surse din sectorul energetic. “Factura în România este purtătoare de TVA, iar în ţara noastră TVA se recuperează cu întârziere. Dacă s-ar da undă verde pentru facturarea în afara ţării, atunci toţi s-ar muta în străinătate”, au declarat sursele citate. Pe lângă traderi, atât CEZ, cât şi Enel şi E.ON, care asigură distribuţia energiei electrice pentru 5 milioane de consumatori din România, doresc să factureze energia în afara ţării, deoarece în străinătate TVA s-ar recupera mult mai repede. Problema este că marfa nu părăseşte România, iar energia rămâne în ţara noastră, astfel că nu se justifică recuperarea TVA din străinătate, deoarece nu există export propriu-zis.
Pe acelaşi calapod s-a realizat anterior şi megafrauda cu certificate de carbon. Potrivit Europol, pierderile din returnări frauduloase de TVA la nivel european au fost de 5 miliarde de euro. În cazul în care s-ar permite tranzacţiile companiilor neînregistrate din România, atunci OPCOM va trebui să recupereze mari sume de bani din străinătate, ar acumula datorii, şi, în consecinţă, va plăti tranzacţiile efectuate pe bursa de energie cu întârzieri foarte mari. Astfel, vor fi afectaţi producătorii de energie, care nu vor avea bani de combustibil. În ultimă instanţă, consumatorii finali vor fi afectaţi, deoarece scade eficienţa sistemului energetic.