x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie G20 face paşi timizi împotriva bonusurilor bancherilor

G20 face paşi timizi împotriva bonusurilor bancherilor

06 Sep 2009   •   00:00

Summitul G20 face paşi timizi către regularizarea mai strictă a bonusurilor bancherilor, dar nu a adus măsuri concrete. Miniştrii de Finanţe şi reprezentanţii băncilor centrale ai celor mai puternice state din lume au convenit principiile de bază ale unui nou cadru de reglementări pentru instituţiile financiare.

Acestea nu stabilesc plafoane maxime pentru bonusurile bancherilor, dar lasă deschisă posibilitatea ca autorităţile de reglementare să aibă un cuvânt de spus în această privinţă, transmite Reuters.
Cele trei principii fundamentale sunt respectiv majorarea capitalului de către bănci, după încheierea crizei, redactarea de către instituţiile financiare complexe a unor planuri de divizare a operaţiunilor, dacă va fi necesar, iar băncile păstreze o parte din împrumuturile pe care le vând ca instrumente garantate prin active.

DIVIDENDE MAI MICI
Grupul a cerut totodată băncilor că limiteze plăţile către acţionari şi să păstreze o parte mai mare din profiturile obţinute, pentru a reface capitalul, însă nivelul până la care să fie ridicat nu a fost stabilit.
Liderii G20 au convenit totodată că este prematur să se renunţe la măsurile de susţinere a economiilor, secretarul american al Trezoreriei argumentând că şomajul se menţine la un nivel inacceptabil de ridicat. Potrivit datelor publicate vineri, şomajul din SUA a atins 9,7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.

Analiştii au arătat că atmosfera de la reuniunea G20 încheiată sâmbătă a contrastat cu tensiunile de la summitul precedent, din luna aprilie, marcat de îngrijorarea guvernelor şi băncilor privind viitorul sectorului financiar.

×
Subiecte în articol: economic