x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze naturale - Petrom cere tot mai mult

Gaze naturale - Petrom cere tot mai mult

de Adrian N. Ionescu    |    27 Sep 2006   •   00:00
Gaze naturale - Petrom cere tot mai mult

Pentru ca Romgaz e de stat si mai "intelegatoare", Petrom - OMV repeta singura, la gaze, partitura alinierii la preturile internationale. Pare inevitabil ca scumpirile sa fie superioare celor stabilite cu Uniunea Europeana. Le vom plati in ianuarie.

Petrom - OMV si distribuitorii de gaze naturale autohtoni vor ajunge la un pret de compromis superior celui de 330 de lei noi/1.000 mc, calculat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), potrivit opiniei oficialilor acesteia. Conform unor informatii de piata, Romgaz, inca societate de stat, a acceptat calculul ANRGN, dar Petrom OMV a cerut 410 lei/1.000 mc distribuitorilor (Distrigaz Sud si E.On Gaz Romania), cu 24% mai mult decat a calculat Autoritatea. Cererea Petrom da peste cap decizia ANRGN de a pastra neschimbat tariful final pentru consumatorii captivi. Stapanii de la OMV ai Petrom vor sa ne vanda gazele din Romania la preturi internationale, pentru a-si multumi cu profituri mai mari proprii actionari de la Viena.

MIZA "CAPTIVILOR". Am avertizat ca nu vom recunoaste preturi de achizitie mai mari decat cel calculat de noi", ne-a spus Gabriel Sirbu, director general al departamentului de tarife al ANRGN. Totusi, Sirbu nu a exclus posibilitatea ca, pentru ianuarie, distribuitorii sa ceara diferenta de pret pe care o vor suporta in ultimele luni ale acestui an. Petrom este nemultumit ca vinde la intern gazele cu o reducere de 55% fata de pretul international si invoca faptul ca 75% din piata este libera, doar restul fiind a consumatorilor captivi, inclusiv casnici, potrivit NewsIn. Gabriel Sirbu are o alta cifra: "Nu toti consumatorii eligibili aleg sa-si negocieze contractele de furnizare pe piata libera. Raman captivi, gradul efectiv de liberalizare se reduce la 55%, iar efectul scumpirilor va fi mult mai mare", spune directorul general al ANRGN.

ANRGN calculeaza costul maxim al gazelor autohtone, inclus in tariful final pentru "captivi", in baza negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, care prevad ca gazele romanesti sa se scumpeasca cu o medie anuala de 25 de dolari/1.000 mc. Ceea ce s-a intamplat in 2006.
Necazul este ca algoritmul scumpirii stabilit cu UE nu a aparut nicaieri in Monitorul Oficial.
ANRGN se teme ca, daca problema ajunge in instanta, vor da castig de cauza Petrom.

CINE PLATESTE
ANRGN ar putea fi obligata sa recunoasca in ianuarie cheltuielile suplimentare ale distribuitorilor cu achizitia gazelor roma-nesti. De platit tot noi vom plati, daca Guvernul nu va gasi o cale sa treaca prin Monitorul Oficial (MO) toate detaliile convenite cu UE. Anul trecut, scumpirile erau prevazute explicit in acordul cu FMI, aparut si in MO. Scumpirea gazelor va afecta si cheltuielile de intretinere, costul gigacaloriei triplandu-se, potrivit unei declaratii a fostului secretar de stat responsabil de domeniul gazelor, Iulian Iancu.

×
Subiecte în articol: economic petrom anrgn