x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AIE estimează majorarea cererii globale de gaze și creșterea presiunii asupra aprovizionării 

AIE estimează majorarea cererii globale de gaze și creșterea presiunii asupra aprovizionării 

de Adrian Stoica    |    29 Ian 2025   •   08:20
AIE estimează majorarea cererii globale de gaze și creșterea presiunii asupra aprovizionării 

Piețele internaționale de gaze naturale vor continua să se confrunte cu presiuni intense în 2025, deoarece creșterea cererii depășește creșterea ofertei.

 În același timp, este posibil ca tensiunile geopolitice să agraveze și mai mult situația. După cum arată cel mai recent raport trimestrial al Agenției Internaționale pentru Energie, echilibrul global pe piața gazelor naturale rămâne instabil, în ciuda eforturilor de reechilibrare din 2024. Se estimează că această situație va continua în 2025, deoarece producția de gaze naturale lichefiate (GNL) rămâne strânsă, în timp ce cererea continuă să crească.

Potrivit raportului, cererea globală de gaze naturale va crește cu 2,8% în 2024, sau aproximativ 115 miliarde de metri cubi (bcm), cu mult peste rata medie anuală de creștere de 2% între 2010 și 2020. Aceasta este cea mai mare creștere a cererii, în principal datorită pieţelor asiatice, care rămân cei mai mari consumatori. În același timp, creșterea limitată a capacității de export de GNL, din cauza redresării lente post-pandemie și a șocurilor energetice, limitează capacitatea de a satisface cererea. 

Importurile de GNL ar putea crește în Europa

În plus, întreruperea fluxului de gaze naturale rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025, deși nu provoacă o problemă imediată de securitate energetică pentru Uniunea Europeană, poate, totuși, să crească necesitatea importului de GNL din Europa, creând suplimentar presiuni asupra piețelor globale. Pentru 2025, se estimează că cererea de gaze naturale va crește cu o rată mai mică de 2%. Cu toate acestea, ritmul lent al expansiunii capacității de GNL, combinat cu evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente, continuă să pună presiune asupra piețelor, scrie energypress.gr. 

Volatilitatea prețurilor rămâne ridicată

În ceea ce privește prețurile, volatilitatea rămâne ridicată din cauza tensiunilor geopolitice continue. Agenția Internațională pentru Energie subliniază necesitatea consolidării cooperării internaționale pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale. În ciuda eforturilor depuse de la începutul crizei energetice, se consideră că este necesară continuarea cooperării între producători și consumatori. Raportul subliniază în sfârșit importanța consolidării arhitecturii internaționale pentru securitatea energetică, care este una dintre cele mai importante provocări pentru următorii ani.

Preocupările Bruxelles-ului 

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deplâns faptul că prețurile energiei în Europa sunt semnificativ mai mari decât cele din Statele Unite și China. Von der Leyen a ținut totuși să accentueze angajamentul Executivului comunitar de a finaliza desprinderea de  energia Moscovei, subliniind necesitatea de a diversifica aprovizionarea și de a trece la surse regenerabile de energie, arată tot publicația electronică energypress.gr.

Dependența energetică a Europei, de la Rusia la SUA

Când Rusia a invadat Ucraina, a expus fragilitatea sistemelor energetice globale. Conductele au fost închise, exporturile au fost oprite și Europa a încercat să înlocuiască gazul rusesc. Efectele secundare ale acestei schimbări bruște s-au simțit la nivel mondial, evidențiind cât de strâns interconectate și vulnerabile sunt rețelele noastre energetice. Războiul ucrainean a schimbat balanța energetică în Europa: decizia de a se înlătura treptat de gazul și petrolul rusesc a privat, în esență, blocul de energie ieftină, pe care și-a bazat de ani de zile dezvoltarea industrială, condusă de Germania. Drept urmare, UE a făcut un pariu mare pe GNL-ul import din SUA. A cheltuit miliarde pe infrastructura GNL și a semnat zeci de noi contracte. Dar toate la un cost mult mai mare. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a fost clară: bilanțul global al gazelor este precar. Cererea continuă să crească, în timp ce oferta rămâne strânsă, forțând Europa să-și revizuiască politica. Gazul natural lichefiat a devenit un colac de salvare, în special din partea aliaților. precum SUA. Dar această schimbare ridică și întrebări serioase cu privire la pericolele dependenței de energie, avertizează AIE.

În ciuda eforturilor de reducere a dependenței de Rusia, Europa a importat anul trecut un volum record de GNL rusesc. Prețurile mai scăzute și eforturile de transport maritim înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor au determinat aceste achiziții, complicând povestea independenței energetice, spun analiștii.

Persistența lui Trump 

Trump, însă, nu pare hotărât să dea înapoi. Ziarul belgian La Libre observă că noul președinte al Statelor Unite a agresat Europa într-un mod care ar putea fi „foarte benefic pentru Rusia” încă de la începutul președinției sale. Potrivit La Libre, Donald Trump abia își îmbrăcase costumul prezidențial când a început să-și ia în serios rolul viitor. El a profitat de ocazie pentru a șantaja Europa, cerându-i să cumpere gaz și petrol suplimentar din SUA. Vineri, el a emis o nouă serie de amenințări pe rețelele de socializare, inclusiv cele care vizează statele UE. Președintele american își bazează amenințările pe balanța comercială dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. Statele Unite importă 503 miliarde de dolari în mărfuri din Europa, dar exportă doar 347 miliarde de dolari în schimb. Deși aceste cifre sunt pentru 2023, acest dezechilibru persistă de ani de zile. Și, potrivit lui Trump, asta este nedrept. Care este scopul lui Trump? Mai simplu spus, scopul său este de a obține paritatea comercială sau, mai bine spus, un surplus pentru Statele Unite. Pentru a realiza acest lucru, el îi intimidează pe europeni cu creșteri semnificative ale tarifelor la import, care vor paraliza efectiv exporturile europene.

Niste vapoare tancuri care transporta GNL ( eventuala daca se vede si inscriptia SUA pe ele) – Europa vrea să elimine dependența de gazul rusesc, dar ajunge dependentă de GNL-ul american mai scump

×