x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze - Ruleta… iraniana

Gaze - Ruleta… iraniana

de Adrian N. Ionescu    |    04 Ian 2007   •   00:00

"Ruleta ruseasca" a gazelor, de anul trecut, a fost preluata de iranieni anul acesta. Iranul a intrerupt exporturile de gaze naturale catre Turcia, dand vina pe cresterea cererii interne, potrivit declaratiilor oficiale iraniene, citate de AFP si NewsIn. Insuficienta productiei de gaze a fost invocata, cu toate ca

Iranul detine cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.
Romania nu este, deocamdata, amenintata, sursa importurilor romanesti de gaze fiind exclusiv Rusia, dar este pusa in pericol mult visata alternativa de import prin proiectul gazoductului Nabucco. Robinetul iranian nu este la prima abatere de la contractul turco-iranian pe 25 de ani, intrat in vigoare in 2001. Intreruperile creeaza dificultati serioase in calea dezvoltarii proiectului Nabucco, initiat de Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Proiectul nu a trecut inca de faza ridicarii cladirii consortiului care trebuie sa construiasca gazoductul, mai ales din cauza nesigurantei aprovizionarii si a interesului colosului rus Gazprom de a beneficia de conducta.

Capacitatea Nabucco ar urma sa creasca de la 4,5 la 13 miliarde mc gaze/an. In acest an, livrarile iraniene catre Turcia ar fi trebuit sa ajunga la 10 miliarde mc. Intreruperile anterioare au fost cauzate de litigii privind pretul, ca si in cazul crizei ruso-ucrainene de anul trecut.

×
Subiecte în articol: economic