x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze ruseşti fără intermediari din 2012

Gaze ruseşti fără intermediari din 2012

17 Feb 2010   •   00:00
Gaze ruseşti fără intermediari din 2012
Sursa foto: George Calin/Agerpres

Gazprom este de acord să furnizeze României gaze naturale fără intermediari din 2012, când vor expira actualele contracte. Acum, România cumpără gaze mai scumpe cu 10%, din cauza furnizorilor agreaţi de gigantul rus.



"Gazprom şi-a manifestat interesul ca, o dată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relaţie directă cu Romgaz", se menţionează într-un comunicat al instituţiei. Actualii intermediari sunt WIEE şi Conef. Gazprom deţine 50% la WIEE, cealaltă jumătate fiind deţinută de nemţii de la Wintershall, divizie a concernului BASF. Conef este deţinută de oligarhul rus Vitaly Machitsky, proprietarul Alro.

Acum, România importă gaze la preţul de 330 de dolari pe 1.000 de metri cubi, în vreme ce pentru producţia internă de gaze preţul este de circa 164 de dolari pe 1.000 de metri cubi, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). Anul trecut, România a importat 20% din gazele consumate din Rusia. Înainte de apariţia crizei financiare mondiale, ţara noastră importa anual circa 6 miliarde de metri cubi de gaze, care constituiau atunci o treime din consum.

PLANURI MĂREŢE
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a întâlnit ieri cu Alexandr Medvedev, vicepreşedintele grupului Gazprom. Romgaz a semnat anul trecut un memorandum cu Gazprom prin care se pun bazele unei companii mixte, în care fiecare societate va avea 50%. Anul trecut, Videanu declara că noua companie va construi capacităţi de stocare de 5-6 miliarde de metri cubi de gaz. Din această cantitate, 2 miliarde de metri cubi ar putea avea depozitul Roman-Mărgineni, din judeţul Neamţ, proiect comun al celor două companii, aflat în discuţii de mai mulţi ani. Actualmente, capacitatea României este de 4 miliarde de metri cubi pe an.

SOUTH STREAM VS WHITE STREAM 2
Gazprom are nevoie de acceptul României pentru a construi gazoductul South Stream, care trebuie să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. Ţara noastră nu a fost invitată oficial să participe la realizarea South Stream, însă traseul acestuia intersectează o parte a zonei economice exclusive a ţării noastre din Marea Neagră. România anunţa recent dorinţa de a accelera lucrul la proiectul White Stream 2, care să aducă gaze caspice în Europa. Mai exact, gazul porneşte din Azerbaidjan şi este pompat până în portul georgian Batumi. De aici este lichefiat şi transportat la Constanţa cu ajutorul unor vase speciale. Romgaz plănuieşte realizarea unui terminal la Constanţa. De aici, gazele ar putea fi preluate şi pompate în sistemul naţional de conducte.

×
Subiecte în articol: redactie