x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze - Scumpiri cu 8-12% din aprilie

Gaze - Scumpiri cu 8-12% din aprilie

05 Mar 2008   •   00:00


Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici trebuie să urce cu un procent cuprins între 8 şi 12% din trimestrul doi al acestui an, potrivit reprezentanţilor Distrigaz Sud.
“Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a bazat în primul trimestru, când a aprobat creşterea de 8,5% a preţului, pe un preţ al gazelor din import de 370 dolari pe mia de metri cubi. Dar preţul barilului de petrol a crescut şi a depăşit nivelul record de 103 dolari pe baril iar leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, iar asta va duce la o creştere a preţului gazelor din import”, a declarat ieri Marc Hirt, directorul general adjunct de comercializare gaze din cadrul Distrigaz Sud.
Hirt a mai spus că pentru trimestrul doi al anului preţul gazelor de import va ajunge la 420 de dolari pe mia de metri cubi faţă de nivelul actual de 370 dolari. De asemenea, deprecierea leului faţă de dolar va contribui şi ea la creşterea tarifului la gaze. Conform lui Hirt, ANRE a calculat pentru primul semestru preţurile la un curs de 2,36 lei pe un dolar, în vreme ce pentru trimestrul doi acesta ar trebui socotit la 2,5 lei pentru un dolar.

IMPORTURI. Conform Distrigaz Sud România importă anual în medie 33% din consumul său de gaze naturale. În schimb, în consumul calculat pe luni, procentajul creşte Singura sursă de importuri a ţării noastre Rusia, însă România nu importă direct de la Gazprom ci prin intermediarii WIEE sau Conef, companii la care gigantul rus deţine acţiuni.
“Precedentul contract, îcheiat până în 2005 cu WIEE am încercat sa-l prelungim dar atunci Gazprom a indicat că e de preferat să treacă gazul prin WIEE şi că nu dorea să închieie contracte direct cu furnizorii români” a completat Marc Hirt.
Şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, declara recent că numai prin faptul că importăm prin intermediari se adaugă 10% la preţul gazelor. El mai adăuga la acea dată că România are un deficit comercial de 3,5 miliarde de euro cu Rusia, din care 98% reprezintă hidrocarburile.
Matthew Bryza, asistenutl Condolizzei Rice, Secretarul de Stat al preciza în urmă cu două săptămâni că Gazprom cumpără cu 100 de dolari pe mia de metri cubi gaze naturale din Asia Centrală, profitând de faptul că acestea nu au pieţe de desfacere, şi vinde apoi cu 300 de dolari/mia de metri cubi în Uniunea Europeană. 

×
Subiecte în articol: economic