x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom amenință cu oprirea livrărilor în cazul plafonării prețului în UE

Gazprom amenință cu oprirea livrărilor în cazul plafonării prețului în UE

16 Oct 2022   •   16:59
Gazprom amenință cu oprirea livrărilor în cazul plafonării prețului în UE

Plafonarea prețului la importurile de gaze naturale din Rusia de către UE, va determina compania Gazprom să oprească livrările, avertizează directorul general al companiei, Alexei Miller, citat de Reuters.

"O astfel de decizie unilaterală ar fi, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la încetarea livrărilor", a spus acesta la televiziunea rusă. Un anunț asemănător a făcut anterior și președintele Vladimir Putin.

Ca urmare a invaziei în Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni Federației Ruse, printre măsuri aflându-se și reducerea achizițiilor de energie. UE și G7 iau în calcul plafonarea prețului la gazele naturale din Urali, după ce în ultimele luni livrările au scăzut semnificativ. 

Federația Rusă este cel mai mare exportator global de gaze naturale și al doile de țiței, după Arabia Saudită. OPEC și Rusia tocmai au anunțat reducerea producției de petrol, în pofida opoziției SUA; ceea ce a născut temeri despre o creștere dramatică a prețului. 

 

×
Subiecte în articol: gazprom gaze Rusia ue