x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom vrea România în South Stream

Gazprom vrea România în South Stream

18 Feb 2010   •   00:00

Transgaz, transportatorul naţional de gaze al României, a fost invitat oficial de grupul rus Gazprom să participe la realizarea gazoductului South Stream.

"Ştiu că Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (în South Stream - n.r.). Romgaz nu poate să facă parte", a afirmat Adriean Videanu, ministrul Economiei, întrebat dacă Romgaz a fost invitat în South Stream.
Grupul rus Gazprom a anunţat, într-un comunicat publicat miercuri seară, că România şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream.
"Partea română şi-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream şi a furnizat delegaţiei ruse (care a vizitat miercuri Capitala - n.r.) date solicitate anterior pentru pregătirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul românesc", se arată în comunicatul citat de Ria Novosti.

South Stream vizează urmează să fie construit pe sub Marea Neagră până în Bulgaria. De aici ramura nordică ar trebui să pornească prin Serbia, Ungaria până în Austria la Baumgartden. Ramura sudică ar trebui să treacă prin Grecia, va traversa Marea Mediterană până în Italia. South Stream este orchestrat de Gazprom si Italienii de la Eni.
Turcia şi-a dat şI ea acceptul de a trece South Stream prin apele sale, după ce Bulgaria declarase acum câteva luni că nu vede raţiunea economică a proiectului.
Oficialii ruşi au declarat în mai multe rânduri că România trebuie să se hotărască dacă va participa la South Stream sau nu, însă partea română a precizat că nu a primit o invitaţie oficială.

GAZPROM NU POATE FĂRĂ NOI
România susţine accelerarea proiectului White Stream 2. Acesta presupune că gazele naturale din zona caspică vor fi transportate până la Batumi, în Georgia. Aici vor fi lichefiate şI apoi transportate cu metaniere până la Constanţa, unde Romgaz doreşte să realizeze un alt terminal pentru gaze. De aici, marfa va fi preluată în sistemul de transport al gazelor.


Rusia are nevoie de acceptul României să construiască South Stream chiar şI în varianta în care gazoductul nu ar trece prin ţara noastră. Mai exact, unul dintre traseele avansate, presupunea ca South Stream să intersecteze o mică parte a zonei economice exclusive a ţării noastre din Marea Neagră.


Acum două zile Bulgaria a căzut la pace cu Rusia şI a anunţat că va semna înfiinţarea unei companii mixte pentru dezvoltarea South Stream pe teritoriul său. Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a vizitat, marţi, Bulgaria, dezvoltarea South Stream fiind printre subiectele discutate cu preşedintele bulgar, Georgi Parvanov, şi cu premierul Boyko Borisov.

OFENSIVĂ ENERGETICĂ RUSĂ
Ultimele zile au consemnat o adevărată ofensivă energetică rusă în sud-estul Europei. Premierul grec George Papandreu a spus luni că realizarea oleoductului Burgas-Alexandropolis ar putea începe în şase luni după ce anterior avea dubii. Papandreu spusese că va negocia condiţii mai bune pentru Grecia, mai ales în privinţa protecţiei mediului.
Separat, Uniunea Europeană susţine proiectul Nabucco, care prevede construirea unui gazoduct care să faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală.
România este parte a proiectului prin Transgaz, alături de OMV, acţionarul majoritar al Petrom, MOL, Bulgargaz, BOTAS şi RWE Germania.

ADEMENIRE CU GAZE?
Gazprom a anunţat că este de acord să aibă o relaţie directă cu România şI să semneze contracte directe cu Romgaz după ce expiră actualele contracte cu intermediarii WIEE şI Imex Oil în 2012.

×
Subiecte în articol: redactie