x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Geoană vrea un singur holding energetic

Geoană vrea un singur holding energetic

02 Noi 2009   •   00:00

România ar trebui să aibă un singur holding energetic naţional, a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi candidat la preşedinţie din partea PSD.



România ar trebui să aibă un singur holding energetic naţional, a declarat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi candidat la preşedinţie din partea PSD.

Mircea Geoană şi-a schimbat radical optica în cursul ultimilor ani. Dacă în 2007, Geoană critica ideea liberală lansată pe ultima sută de metri a guvernării, de a face un campion naţional, ulterior în 2009 a sprijinit ideea reorganizării sectorului energetic în două companii, alături de PDL. Pentru acestea două s-au demarat procedurile de fuziune, dar nu vor fi realizate în structură de holding.
„Cred cu tărie că va trebui să facem în România un adevărat campion energetic naţional. Sunt discuţii dacă să fie două, una. Eu cred că un holding - aşa cum statele europene ne dau lecţii despre unbundling (separarea activităţilor în domeniul electricităţii, n.r.) şi continuă să-şi păstreze conglomerate integrate vertical - cred că România trebuie să aibă curajul să spună că putem să facem o companie, un holding integrat, un jucător puternic, capitalizat, care să înceapă să joace pe piaţa regională”, a declarat Geoană.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, parlamentar PSD, a adăugat că holdingul ar fi asemănător fostei companii naţionale de electricitate, Conel, înfiinţată în 1998, care cuprindea doar producătorii şi distribuitorii de energie, nu şi pe cei de gaze, şi desfiinţată în anul 2000.


Active importante

„Vrem în continuare să fim jucători minori, în pofida unui potenţial serios? N-avem decât s-o facem în continuare. Eu nu mai sunt dispus să accept acest lucru. Vreau să fiu jucător. Printre puţinele resurse pe care le am, ca ţară, în acest moment, în mâna statului, aici se află un număr de active importante”, a adăugat Geoană.

Romgaz şi Transgaz, dorite mai „vânoase”

El a arătat că lanseză în dezbatere publică acest subiect, urmând ca specialiştii, politicenii şi viitoare am majoritate guvernamentală, precum şi Parlamentul să decidă dacă este un lucru bun. Geoană a mai spus, de asemenea, că Romgaz şi Transgaz trebuie încurajate să devină companii mult mai „vânoase”.
„|n condiţiile în care Nabuco se va produce, Transgaz devine un jucător multiregional interesant. Romgaz este o piseă grea, serioasă, şi va trebui să dăm încă din bugetul pe 2010 resursele pentru a putea să se dezvolte”, a spus Geoană.
Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi finanţelor şi vicepreşedinte PNL a declarat că susţine ideea formării unui holding energetic, cu o legislaţie adecvată.

Legea holdingului, cuiul lui Pepelea

În România nu există o lege a holdingului, ceea ce pune serios beţe în roate proiectelor de reorganizare a sectorului energetic.
Actual ministru interimar al Economiei, Adriean Videanu, propune formarea a două societăţi energetice, Electra şi Energetica.
Electra va conţine complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica prin reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina.
Energetica va îngloba restul Hidroelectrica, Compania Naţională a Huilei (CNH), ELCEN Bucureşti şi termocentralele Paroşeni şi Deva. Acestea vor fi formate prin divizare, fuziune si desfiintare. Deşi iniţial se dorea şi includerea Electrica prin împărţirea între cele două societăţi, ideea a fost amânată până în 2013, când ar trebui să intre în funcţiune termocentralele mai multor distribuitori privaţi (Enel, E.ON, Petrom).
Cele două societăţi urmau să fie listate pe Bursă.
Proiectul nu specifică ce se va întâmpla cu cota statului de 51% la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi nici despre modul în care se va realiza evaluarea companiilor ce vor fi incluse în aceste companii, ceea ce nemulţumeşte o parte din micii acţionarii ai Fondului Proprietatea, care deţine titluri la crema sectorului energetic romanesc.
Varianta de companie integrata propusă de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) era diferită. Aceasta includea o structură prin care
Electrica prelua acţiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni şi Hidroelectrica.
Compania urma să fie listată pe Bursă.

×