x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Georgescu-Danila: un cuplu de fier pentru BCR

Georgescu-Danila: un cuplu de fier pentru BCR

11 Mar 2004   •   00:00

Prima etapa a procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), vanzarea catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a pachetului de 25% plus doua actiuni din capitalul bancii, se va incheia la sfarsitul saptamanii viitoare, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

"Pentru 2004, probabil va fi pastrata aceasta structura a actionariatului bancii, pentru ca BCR sa-si poata consolida si restructura activitatea.

Daca in 2005 va aparea un investitor strategic dispus sa preia un pachet majoritar, vom analiza aceasta problema", a adaugat Tanasescu.

Sef nou

O data cu noul actionariat se va modifica si conducerea bancii. Fostul ministru al Finantelor Florin Georgescu va fi numit in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR), structura de conducere care va prelua atributiile Consiliului de Administratie. Actualul presedinte la BCR, Nicolae Danila, cumuleaza atributiile executive cu cele de presedinte al Consiliului de Administratie. "Din ceea ce stiu la acest moment asa stau lucrurile. Actionarii au stabilit sa separe conducerea executiva de cea administrativa, care va asigura functia de supraveghere a activitatii bancii", a declarat Nicolae Danila.

Dupa numirea lui Florin Georgescu, Danila va ramane doar cu functia de presedinte executiv al BCR. In prezent, Florin Georgescu este presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor si vicepresedinte al PSD. El va trebui sa renunte la aceste functii pentru a putea lucra in cadrul bancii.

Vant de schimbare

Cele doua institutii financiare au stabilit un plan de structurare a BCR, care a fost acceptat de autoritatile romane. Potrivit lui Nicolae Danila, banca va trebui sa diminueze raportul cost - venit, insa acest lucru nu va presupune disponibilizari de personal. Vor exista insa modificari in repartizarea fortei de munca.

Astfel, numarul functionarilor bancari care lucreaza direct cu clientii (front office) va fi de doua ori mai mare in raport cu angajatii care se ocupa de gestionarea si prelucrarea operatiunilor bancare (back office).

In perspectiva, Danila sustine ideea plasarii unui pachet de actiuni pe pietele interna si internationala. "Listarea nu este exclusa, dar in nici un caz in acest an", a explicat presedintele bancii.
( VALI BLANARU )

×
Subiecte în articol: economic