x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gheţea: Băncile nu vor putea sta deoparte de programul "Prima Casă"

Gheţea: Băncile nu vor putea sta deoparte de programul "Prima Casă"

27 Mai 2009   •   00:00

Băncile comerciale nu vor putea sta deoparte de programul Prima Casă, a declarat, astăzi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, la o dezbatere despre relansarea creditării, în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, scrie Agerpres.

'Dacă lipsesc din acest program înseamnă că se autodesfiinţează. Nu poţi să lucrezi doar pe titluri de stat, pe Trezorerie. Pe Trezorerie se poate lucra numai câteva luni', a spus Gheţea.

Faptul că există garanţii suplimentare reprezintă primul pas spre relansarea creditării, a subliniat preşedintele ARB.

Acesta a afirmat că băncile comerciale doresc să se acopere mai bine şi să aibă garanţii mai bune, în condiţiile în care nu mai există piaţă pentru imobile, fabrici şi uzine.

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat prin memorandum programul 'Prima Casă', prin care statul va garanta 80 la sută din valoarea unui împrumut pentru cumpărarea unei locuinţe de către persoanele fizice, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, căruia îi va fi extins obiectul de activitate, putând garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Programul se adresează în special familiilor tinere, care nu au avut niciodată o casă în proprietate şi nici nu au luat un credit ipotecar. Valoarea maximă a creditului ce va fi garantată este de 60.000 euro, iar băncile vor fi incluse în program doar dacă solicită un avans de maximum 5 la sută şi dacă au dobânzi scăzute.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a apreciat că statul poate garanta în acest an achiziţia a 16.000-17.000 locuinţe prin acest program. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic