x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia e aproape de a intra în incapacitate de plată.

Grecia e aproape de a intra în incapacitate de plată.

de Daniela Ivan    |    14 Iun 2011   •   21:00
Grecia e aproape de a intra în incapacitate de plată.

Grecia a ajuns cea mai riscanta tara din lume pentru investitori. Mai rau decat Zimbabwe care are o inflatie de 2,2 milioane la suta sau decat Botswana, care are una dintre cele mai slabe monede din lume. Mai rau decat Ecuadorul, stat izolat pe pietele financiare internationale dupa ce a intrat in 2009 in incapacitate de plata.

Standard&Poor's (S&P) a redus ieri cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la 'B' la 'CCC', cel mai slab rating de ta­ra din lume. Totodata agentia de ra­ting a atentionat ca orice restructu­ra­re a datoriilor statului elen va fi in­ter­pretata ca incapacitate de plata. 'Orice astfel de tranzactii ar putea fi in conditii mai putin favorabile decat ca datoria sa fie refinantata, si noi le vom vedea ca pe un de facto default (n.r. – incapacitate de plata)', a adau­gat agentia. Guvernul elen a criticat decizia S&P pentru ca aceasta nu ia in calcul an­gajamentele luate in zona fiscala pentru consolidarea finantelor pu­bli­ce de la Atena si pentru pas­tra­rea sta­tului de membru al zonei euro. 'De­cizia trece cu vederea masurile lua­te de guvern pentru a evita pro­­ble­mele legate de obligatiile contra­c­­tua­­le ale Greciei, precum si vointa grecilor de a avea un viitor in zona euro', se arata intr-un comu­ni­­cat al Ministerului Finantelor de la Atena.

Pietele financiare internationale nu au reactionat prea rau dupa ce au aflat hotararea S&P. Grecia a imprumutat ieri 1,63 miliarde de euro cu scadenta la sase luni si un randament de 4,96%, iar emisiunea a fost suprasubscrisa de peste doua ori. Licitatia a atras un in­te­­res mai ridicat din partea in­ves­ti­to­ri­lor straini, care au cumparat 37% din titlurile vandute, fata de 34,2% in mai.

In urma cu un an a incheiat un acord de finantare externa de 110 miliarde de euro cu UE si FMI, insa asta nu i-a rezolvat problemele financiare. Acum, Grecia are nevoie de un nou imprumut. Al doilea pachet de salvare a Greciei este estimat la 120 miliarde de euro si are rolul de a acorda Atenei timp sa abordeze problema datoriei de stat de 340 miliarde de euro – circa 150% din PIB, pornind de la estimarea ca statul elen nu va reusi sa se imprumute din piete pana la sfarsitul anului viitor. Exista discutii intre statele membre UE ce formula de restructurare a datoriilor statului elen este mai potrivita.

Comisia Europeana (CE) pre­gateste pentru Grecia un acord dupa modelul Initiativei de la Viena, prin care bancile sa extinda voluntar scadentele datoriilor statului elen, a declarat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. Insa, presedintele Bancii Centrale Euro­pene, Jean-Claude Trichet, a lasat clar sa se inteleaga ca institutia centrala europeana se opune oricarui plan de implicare a sectorului privat care ar putea fi considerata drept incapacitate de plata de catre agen­tiile de rating.

Cum ne afecteaza criza grecilor?
Romania nu va fi afectata de si­tua­tia din Grecia, daca isi face temele in ceea ce priveste reformele. Este parerea economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa in-ternationala 'Dr. Doom', cunoscut pentru ca a prevazut criza credi­telor din SUA in 2007. Oficialii romani impartasesc si ei o opinie similara. 'Retrogradarea ratingului Greciei de catre agentia de rating Standard & Poor's nu va pune presiuni semnificative asupra leului, dar posibilitatea contagiunii ramane in continuare preocupanta pentru autoritatile romane', a declarat ieri viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Acesta a mai precizat ca problemele grecilor ar putea afecta Romania prin canalul incre­derii in economie, ceea ce ar putea determina o incetinire usoara a cresterii PIB.

In plus, oficialii BNR ne asigura ca problemele de la bancile din Grecia nu se pot translata la fiicele lor din Romania. Bancile grecesti din Romania au indicatorii de lichiditate si solvabilitate la niveluri confortabile si au planuri de rezerva pentru situatii neprevazute. In Romania activeaza patru banci grecesti importante: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, dar si cateva mai mici (Emporiki, Marfin Bank, ATE Bank). Toate aceste banci detin un sfert din totalul activelor (preponderent credite) din totalul pietei bancare romanesti. Bancile grecesti care detin entitati financiare in Romania sunt National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece, toate cu probleme in Grecia.

Paralizati de greve
Grecia va fi paralizata astazi, dupa ce sindicatele din sectoarele pu­blic si privat vor intra in greva ge­ne­rala. Chiar si magazinele vor fi inchise in intervalul orar 12:00-15:00, ca protest in fata ma­surilor stricte de austeritate. Serviciile din ad­ministratia pu­blica, bancile, companiile de stat si municipa­li­tatile vor fi inchise pentru 24 de ore. Spitalele publice vor lucra doar cu personlul de la urgente. Nici un feribot sau vapor nu va pleca din porturi. Nici o stire nu va fi scrisa si nimic nu va fi tran­smis la televizor. Trenurile nu vor circula, iar transportul in co-mun va lucra doar ca sa duca participanti catre mitingul din centrul Atenei. Mi­nis­terul Afacerilor Externe ii sfa­tuieste pe romanii care se de­pla­seaza in Grecia sa evite zonele unde au loc demonstratii. Pentru detalii suplimentare, cetatenii ro­mani pot contacta Ambasada Ro­maniei la Atena sau Consulatul General al Romaniei la Salonic.
• Daniel Ionascu

×
Subiecte în articol: economia